F16-kaos: Her er spørgsmålet Venstre kræver svar på

Venstre vil have er klart svar på, om danskere, der kæmper på IS’ side, kan dømmes for landsforræderi.

Venstres Troels Lund Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer først til en afstemning om det danske bidrag til kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak, når Venstre får klart svar på, om danske krigere, der kæmper for IS, kan dømmes for landsforræderi.

Det siger Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen (V), som sent onsdag aften var med til at få udskudt afstemningen om at sende syv F16-kampfly af sted mod Irak for at bekæmpe IS.

Efter et hastemøde ved midnat i Forsvarsudvalget er justitsministeren og udenrigsministeren blevet indkaldt i samråd i udvalget torsdag morgen om sagen, og her håber Venstre på at få de svar, som det ikke lykkedes at få fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R) onsdag i folketingssalen.

»Vi vil have svar på, hvad regel- og retsgrundlaget er, hvis danske statsborgere tager til Irak eller Syrien og kæmper sammen med ISIL (som IS også betegnes, red.) mod koalitionen og dermed Danmark. Det mener vi i Venstre er klart landsforræderi, og der må jeg sige, at vi ikke fik et klart svar fra regeringen her til aften (onsdag, red.), men fik i stedet nogle uldne forklaringer, og der skal vi have nogle håndfaste forklaringer i morgen tidlig,« siger Troels Lund Poulsen, der får opbakning fra de øvrige borgerlige partier, heriblandt Dansk Folkepartis og forsvarsordfører Marie Krarup.

»Vi vil have at vide, hvad der sker med de jihadister, der tager af sted og kæmper i Irak. Hvis vi er i krig med Islamisk Stat, så må de folk, der kæmper med, være landsforrædere,« siger hun til TV 2 News.

De borgerlige vil konkret have svar på, om straffelovens såkaldte landssvigerparagraffer gælder for de danskere, der rejser ud for at tilslutte sig IS.

Martin Lidegaard konstaterede efter det kaotiske og sene møde i folketingssalen, at der nu skal være et samråd, hvor han vil forsøge at klarlægge reglerne på området over for de borgerlige partier.

»Det er sådan, at nogle af de paragraffer, man har, er lavet for mange år siden og ikke tager højde for, den slags situation, vi står i nu,« siger han til TV 2 News.

Der er indkaldt til møde i Forsvarsudvalget klokken syv torsdag morgen, mens Folketinget er indkaldt til møde i folketingssalen klokken ni.