Eva Smith: Det er påstand mod påstand

Den tidligere spindoktor Peter Arnfeldt afviser alle anklager om, at han skulle have tilbudt at lække Helle Thorning-Schmidts skattesag. En rygende pistol er endnu ikke dukket op.

Peter Arnfeldt, tidligere spindoktor for Troels Lund Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kopi af Skats ni sider lange afgørelse i Helle Thorning-Schmidts skattesag blev overdraget til Peter Arnfeldt, spindoktor for daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V). Men spindoktoren tilbød ikke at lække den til pressen, og han destruerede kopien dagen efter, han modtog den.

Sådan lød Peter Arnfeldts egen forklaring, da han onsdag blev afhørt på Skattesagskommissionens anden dag.

I mere end to timer blev han udspurgt om sit forhold til journalister og om, hvorvidt han i september 2010 forsøgte at lække Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks fortrolige skatteoplysninger til Ekstra Bladet, sådan som avisen hævder.

Peter Arnfeldt afviste de alvorlige anklager:

- Jeg kan overhovedet ikke genkende de noter, som er fremlagt for kommissionen, sagde han.

Da Ekstra Bladets journalist Jan Kjærgaard tirsdag blev udspurgt af kommissionen tirsdag, hævdede han, at de mange, lange telefonsamtaler, han havde med Peter Arnfeldt i september 2010 var én lang forhandling om, hvordan Peter Arnfeldt skulle lække passager fra Thornings skatteafgørelse - hvilket er strafbart.

Den beskyldning afviste Arnfeldt dog pure, under sin vidneforklaring.

Adspurgt om, hvorvidt Jan Kjærgaard bad ham om at lække afgørelsen, svarede Arnfeldt:

- Ja, det gør han. Men det afviser jeg selvfølgelig pure.

Senere i afhøringen blev Peter Arnfeldt spurgt, om Jan Kjærgaards forklaring i Arnfeldts øjne var »fuldstændig usand«.

- Sådan må jeg jo opfatte det, svarede han fra vidneskranken.

Jan Kjærgaards dokumentation består af afskrifter af båndede telefonsamtaler med Peter Arnfeldt. Men da optagelserne ikke længere eksisterer, mangler der en rygende pistol.

Ifølge juraprofessor ved Københavns Universitet Eva Smith er bevismaterialet mod Arnfeldt utilstrækkeligt, og på nuværende tidspunkt er det derfor umuligt for kommissionen at afgøre, hvem der har ret.

- Det er påstand mod påstand. Skal man tro på den ene eller den anden? Det er nu kommissionens opgave at se på, om der er andre objektive oplysninger, som kan pege på, hvilken af de to forklaringer, der er rigtig, siger hun, og påpeger, at der stadig er mindst 40 vidner i sagen.

Hvis politiet skal gøre sig nogen forhåbning om, at rejse en straffesag mod Peter Arnfeldt for at have tilbudt at lække fortroligt materiale, skal anklagerne dog være dokumenteret »uden for rimelig tvivl«.

- Det kunne for eksempel være, at et andet vidne fortæller om samtaler med spindoktoren, der bekræfter anklagerne, Men det er rent gætteri, siger Eva Smith.

Under afhøringen bekræftede Peter Arnfeldt, at han efter et møde i Skat 16. september 2010 modtog en kopi af Thornings skatteafgørelse, for at kunne forberede daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) til at kunne svare på spørgsmål fra pressen.

Da Helle Thorning-Schmidt dagen efter offentliggjorde den to linjer lange konklusion, men tilbageholdt den ni sider lange sagsfremstilling, valgte Arnfeldt ifølge eget udsagn at makulere sin kopi af afgørelsen, fordi han ikke længere havde brug for den i sit embede.

Efter onsdagens afhøring nægtede Peter Arnfeldt af uddybe forløbet, og han ville ikke svare på, om daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) fik udleveret afgørelsen ved samme lejlighed som Arnfeldt.

- Jeg tror, at jeg vil holde mig til at svare for mig selv, og så må andre svare for sig. Sådan er det, sagde Peter Arnfeldt på vej ud af retsbygningen.

Afhøringen af Peter Arnfeldt fortsætter 11. oktober, hvor det skal undersøges, om han forsøgte at påvirke Skats afgørelse i Thornings sag.