Eva Kjer Hansen trækker sig som minister

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen går af som minister efter flere ugers politisk stormvejr om den omstridte landbrugspakke.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen trækker sig som minister. Det oplyser hendes ministerium på sin hjemmeside.

Med udsigt til at et flertal i Folketinget ville udtrykke sin mistillid til ministeren, har hun nu valgt selv at fratræde sin post.

Hendes beslutning kommer efter nogle turbulente uger for ministeren, hvor hun er blevet heftigt kritiseret for at vildlede Folketinget med sine regnestykker om de miljømæssige konsekvenser for den omstridte landbrugspakke.

»Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg trækker mig fra posten som miljø- og fødevareminister. Jeg har været glad for hver eneste dag, som jeg har stået i spidsen for det nye Miljø- og Fødevareministerium. Men jeg vil ikke stå i vejen for regeringen. Danmark har brug for et borgerligt-liberalt sammenhold,« siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Det borgerlige-liberale sammenhold har ellers været sat på prøve i de seneste dage, efter Konservative for alvor fik den såkaldte kvælstofssag til at rulle på Christiansborg.

Her udtrykte partiet deres mistillid til ministeren, fordi de mente, at Eva Kjer Hansens regnestykke fik landbrugspakken til at fremstå som bedre for miljøet, end den i virkeligheden kommer til at være.

Sagen førte til krisesnak i hele blå blok. De seneste to dage har de borgerlige partier været til møde hos Løkke på Marienborg.

Intet slap ud fra møderne, hvor der officielt blev arbejdet på at lave en grøn tillægsaftale til landbrugspakken, hvilket skulle mildne De Konservatives frustrationer.

Krisen i blå blok skyldtes i høj grad, at statsminister Lars Løkke Rasmussen forsvarede Eva Kjer Hansen og kraftigt antydede, at udskrivelsen af et folketingsvalg var mere sandsynligt end en fyreseddel til Eva Kjer Hansen.

Hvad der umiddelbart kunne ligne en oplagt ministerfyring, gjorde Lars Løkke således til et projekt om at genskabe tilliden i det, han har kaldt »den blå familie«.

»Det handler dybest set om, hvorvidt det borgerlige projekt er levedygtigt. Om der er tillid mellem partierne. En tillid der gør, at vi sammen kan lede landet. Det har vi brug for at finde ud af,« sagde statsministeren, før partierne indledte de intense forhandlinger om regeringens fremtid.

Forhandlingerne har kørt løbende siden tirsdag og afsluttes nu altså foreløbigt med Eva Kjer Hansens exit fra den borgerlige regering.

Hos Konservative skriver Søren Pape Poulsen på Facebook, at man nu vil tage ministerens beslutning »til efterretning«.

»I dag kan vi konstatere, at hun har valgt at trække sig. Den beslutning tager vi til efterretning. Som vi hele tiden har sagt, så støtter vi fuldt ud op om statsministeren og Venstre-regeringen, og nu vil vi se fremad,« lyder det.

Tirsdag aften i denne uge meddelte vi, at vi ikke længere havde tillid til miljø- og fødevareministeren, da ministeren...

Opslået af Søren Pape Poulsen på 27. februar 2016

Fra den tidligere socialdemokratiske minister og nuværende direktør for Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup, lyder på Twitter et stort tak til Eva Kjer Hansen for samarbejdet.

Reaktionerne på ministerens afgang vælter i det hele taget ind på de sociale medier, hvor både politiske modstandere og tilhængere forholder sig til Eva Kjer Hansens foreløbige farvel til toppen af dansk politik.