Eva Kjer efter forskeres kritik: Jeg er målløs

Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative skal drøfte den kritiserede landbrugspakke.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har indkaldt de blå partier bag aftalen om den omdiskuterede landbrugspakke til en ny drøftelse.

Det sker efter kras kritik af pakkens miljøeffekt.

Hvorfor indkalder du til en drøftelse?

- Det gør jeg, fordi der er kommet forskellige synspunkter frem, så jeg vurderer, at der er et behov for lige at gennemgå, hvad det egentlig er, vi har aftalt.

Normalt betyder en drøftelse, at de forskellige parter kan trække fra og lægge til. Er det det, du lægger op til?

- Jeg kalder partierne sammen, for at vi lige kan mødes og snakke tingene igennem.

De Konservative kræver flere grønne elementer ind i pakken som "kompenserende tiltag", der skal afbøde en negativ miljøeffekt. Er du villig til at komme kravet i møde?

- Der er overhovedet ikke noget nyt omkring tallene. De er, som de har været forelagt og drøftet under forhandlingerne - alle materialer er sendt til Folketinget og ligger på ministeriets hjemmeside.

Men er du klar til at indføre grønne elementer?

- Jeg tager en drøftelse med partierne bag aftalen. Der er jo indgået en aftale, så alle partier skal have mulighed for at gøre deres synspunkter gældende.

Hvis du fastholder, at der intet nyt er kommet frem, må det betyde, at du mener, at De Konservative ikke har læst ordentligt på lektien, når de påstår, at de mandag fik forelagt nye beregninger i ministeriet?

- Det har jeg ingen kommentar til.

En forskergruppe fra Københavns Universitet vurderer, at landbrugspakken giver underskud på miljøet i alle år frem mod 2021.

- Jeg er målløs over det høringssvar, der er kommet fra de her forskere. Om noget har vi behov for at kunne have tillid til det faglige grundlag, når der bliver meldt ind fra forskere.

- Her er en række åbenlyse fejl. De kritiser, at jeg ikke har medregnet effekter for to ting, der aldrig er sat i værk - to ting, der ikke findes ude i virkeligheden.

- De kritiserer, at baseline-effekten er regnet med. Jeg må bare sige, at sådan er det altid blevet gjort, også under den tidligere regering. Og egentlig plejer forskere at være kritiske, hvis man ændrer opgørelsesmetoden.

/ritzau/