Europarådet får ny menneskeretschef fra Cypern

En omstridt Syrien-tur satte tidligere formand for Den Parlamentariske Forsamling i Europarådet i dårligt lys.

Den nye menneskeretschef i Europarådet bliver Stella Kyriakides fra Cypern, efter den tidligere formand Pedro Agramunt fra Spanien forlod pladsen fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER

Efter kontroverser om formandsposten til Den Parlamentariske Forsamling i Europarådet er der tirsdag truffet en afgørelse.

Det bliver Stella Kyriakides fra Cypern, der efter flere valgrunder løber med sejren og skal lede forsamlingen året ud.

Skiftet blev aktuelt, da den tidligere formand Pedro Agramunt fra Spanien forlod pladsen fredag. Det skete efter flere diskussioner om blandt andet en rejse, han foretog i marts til Syrien.

Valget, som forsamlingen i første omgang blev stillet mandag, stod mellem Kyriakides eller Emanuelis Zingeris fra Litauen.

De tilhører begge den kristendemokratiske EPP-gruppe, der står til at have formandskabet i forsamlingen i denne periode.

Det tog tre omgange at komme frem til valgresultatet, da det ikke var muligt at samle et absolut flertal. Men i den sidste runde løb den 61-årige Kyriakides med sejren.

Sagen om den tidligere formand handler blandt andet om en rejse, hvor han besøgte en russisk militærbase og mødtes med den syriske præsident Bashar al-Assad.

Den spanske politiker har forklaret, at han var overrasket over, at præsidenten dukkede op, og at han nærmest ikke vidste, hvad turen gik ud på.

Han har tidligere undskyldt, men nægtet at gå af. Den beslutning var uacceptabel, vurderede Europarådets parlamentariske ledelse.

På trods af det gik der flere måneder, før den spanske politiker trak sig fra posten.

Sideløbende er der en verserende sag, hvor medlemmer af forsamlingen er mistænkt for at have modtaget bestikkelse for at handle fordelagtigt på vegne af medlemslandet Aserbajdsjan.

Der er ikke beviser for, at Agramunt er blandet ind i dette.

Europarådet holder øje med demokratiet, menneskerettighederne og retsstatens tilstand i sine 47 medlemslande.

Det har hovedsæde i Strasbourg i Frankrig og har ikke noget med EU at gøre.

/ritzau/