Europæiske socialdemokrater vælger Mogherini

Italiens idenrigsminister Federica Mogherini får opbakning fra de europæiske socialdemokrater til at blive EUs næste udenrigschef. Fold sammen
Læs mere
Foto: GIUSEPPE ARESU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU: De europæiske socialister og socialdemokrater peger på den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, som ny udenrigschef i EU.

Det oplyser Frankrigs præsident, Francois Hollande, til nyhedsbureauet Reuters i kølvandet på et møde blandt socialdemokratiske topfigurer i Paris lørdag.

Federica Mogherini er op til mødet mellem EUs stats- og regeringschefer i denne weekend i Bruxelles blevet nævnt som storfavorit til posten som netop udenrigschef. Det skyldes, at Italiens premier­minister, Matteo Renzi, angiveligt har skaffet opbakning fra en lang række af europæiske lande.

En række østeuropæiske og baltiske lande har dog været ganske kritiske over for Mogherini og har argumenteret for, at hun er for venligsindet over for Rusland og for uerfaren til posten.

Det er forventningen, at der bliver fundet en ny EU-præsident og en ny udenrigschef i denne weekend, efter Luxembourgs Jean-Claude Juncker i juli blev udnævnt til afløser for José Manuel Barroso som formand for EU-Kommissionen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har flere gange været nævnt som kandidat til posten som formand for Det Europæiske Råd, hvilket hun næsten lige så mange gange har afvist.

I kølvandet på mødet i Paris afviste Thorning atter sit kandidatur.

»Jeg er statsminister i Danmark, og det vil jeg gerne fortsætte med at være,« sagde Thorning i et interview med TV 2 News.

»Alle kender min holdning i det her spørgsmål. Jeg er ikke kandidat. Jeg er statsminister i Danmark. Det har jeg sagt i rigtig lang tid. Og alle dem, jeg har talt med, kender min holdning til den her sag.«

I stedet bliver Polens premierminister, Donald Tusk, nævnt som favorit til posten som formand for Det Europæiske Råd. Men intet er afgjort, før EUs 28 stats- og regeringschefer – måske lørdag eftermiddag og aften – bliver endeligt enige.