Europa-Parlamentet vil tvangsopløse Messerschmidts parti

120.700 kr. i støtte til leje af skonnerten Halmø til et sommertogt i 2013 skal betales tilbage, og samtidig vil Europa-Parlamentet tvangsopløse Morten Messerschmidts europæiske parti MELD.

Morten Messerschmidt meddelte selv på Facebook i sidste uge, at Klaus Welle havde indstillet til Præsidiet, at de 120.700 kroner skulle betales tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

BRUXELLES/KØBENHAVN: Morten Messerschmidts europæiske parti MELD og den tilknyttede fond FELD kommer til at betale 120.700 kroner tilbage til Europa-Parlamentet, som MELD og FELD har brugt på at støtte lejen af skonnerten Halmø til Dansk Folkepartis sommertogt i 2013.

Samtidig vil Europa-Parlamentet tvangsopløse MELD og FELD, fordi partiet ikke længere lever op til Europa-Parlamentets krav om, at et europæisk parti skal være repræsenteret i minimum syv af EUs medlemslande.

Det har Europa-Parlamentets Præsidium besluttet mandag aften efter indstilling fra Parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, fortæller en kilde med kendskab til mødet, som ellers blev holdt bag lukkede døre, til Berlingske.

Den nu vedtagede indstilling fra Europa-Parlamentets Præsidium lyder, at »omkostningen for bådturen i 2013 skal deklareres som en ikke-støtteberettiget udgift, og en del af støtten svarende til 120.700 DKK for MELD og FELD skal geninddrives af generalsekretæren.«

Og om tvangsopløsningen hedder det, at der skal »indledes opløsningsprocedure mod MELD og FELD.«

Morten Messerschmidt meddelte selv på Facebook i sidste uge, at Klaus Welle havde indstillet til Præsidiet, at de 120.700 kroner skulle betales tilbage. Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra Messerschmidt, som dog i sidste uge understregede, at han var uenig i Welles indstilling, hvor han skrev på Facebook om Præsidiets forestående beslutning:

»Skulle man her erklære sig enig med Welle, retter vi naturligvis ind og betaler de 120.700 kr. tilbage omgående.«

Morten Messerschmidt har også tidligere meddelt, at MELD og FELD ophører med at eksistere ved årets udgang, men tvangsopløsningen betyder, at Europa-Parlamentet kan indlede sin undersøgelse af 2015-regnskaberne tidligere end ellers.

Messerschmidt vil som formand for MELD nu få besked pr. brev fra Præsidiet om tilbagebetalingen og tvangsopløsningen, og tvangsopløsningen vil så træde i kraft 30 dage senere, eller omkring jul.

Tilbagebetalingen og tvangsopløsningen kommer mindre end en måned efter, at MELD tilbagebetalte omkring en million kroner til Europa-Parlamentet for en fratrædelsesgodtgørelse givet til en medarbejder i 2014 i strid mod Europa-Parlamentets støtteregler.

Europa-Parlamentet omtalte fratrædelsesgodtgørelsen som »skødesløs og overdreven«, men Morten Messerschmidt har fastholdt, at han mener, at den burde kunne betales med støttemidlerne.

»Jeg synes ikke, at det siger andet, end at i udgangspunktet er reglerne blevet fulgt, men så er der blevet truffet afgørelser, som går imod den almindelige praksis, der har været. I sagen om fratrædelsesgodtgørelsen er det stadigvæk min faste overbevisning, at fratrædelsesgodtgørelser bør afholdes efter samme konto som lønudgifter,« sagde Morten Messerschmidt til Berlingske i sidste uge.

Fratrædelsesgodtgørelsen bliver dermed betalt af MELDs egne kontingentmidler i stedet for af støttemidlerne fra Europa-Parlamentet.

Tilbagebetalingssagerne - og nu tvangsopløsningen - kommer efter, at Dansk Folkepartis europaparlamentariker Rikke Karlsson i oktober forlod DF i protest mod, at Morten Messerschmidt ikke ville lægge alle bilag for MELD frem for hende. Morten Messerschmidt understregede både ved den lejlighed og har siden fastholdt, at alle regler er blevet fulgt, selv om Europa-Parlamentets Præsidium ser anderledes på de to sager om tilbagebetaling.