Europa-Parlamentet skal selv undersøge skattefusk

Jeppe Kofod (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Så skete det igen. Endnu et ellers respekteret dansk firma er blevet fanget i at sende milliarder ud af landet - og udenom den danske skattekasse. Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen; det er en hån mod almindelige danske skatteborgere.

Nu må Europa-Parlamentet trække i arbejdstøjet. Vi skal se at få nedsat et undersøgelsesudvalg. Vidner skal indkaldes, dokumenter udleveres og ansvar klart placeres. Vi kan ikke vente flere år på at Europa-Kommissionen bliver færdig.

3-sagen, mener jeg, er særligt grov fordi de i en årrække har tjent godt på offentlige kontrakter. De havde simpelthen eneret til at levere mobilt bredbånd til ministerier og styrelser.

Så ikke nok med at 3 ikke betalte den skat de skulle, de sendte faktisk også offentlige indkøbskroner direkte til Luxembourg og videre til hovedselskabet i Hong Kong. Det kan kun siges at være dybt pinligt for alle involverede parter.

Det må og skal føre til handling. Jeg har længe argumenteret for, at vi har brug for en fælles selskabsskattebase i EU, automatisk udveksling af skatteoplysninger og effektiv land-for-land-rapportering, så vi kan se præcis hvad virksomhederne tjener og omsætter for i de enkelte lande.

Det er Europa-Kommissionen langsomt ved at få øjnene op for. Men det går simpelthen for langsomt ovre i Kommissionsbygningen, og der er stadig masser af ting vi kan gøre, for at komme til bunds i den her fadæse.

For det første skal vi have nedsat et undersøgelsesudvalg i Europa-Parlamentet hurtigst muligt. Det vil gøre det muligt at gennemføre en egentlig høring af centrale personer i sagen og at få gransket skattemyndighedernes papirer. Derudover skal man selvfølgeligt også systematisk gennemgå de allerede lækkede dokumenter.

Sandheden er, at det simpelthen går for trægt i EU. Jeg bakker fuldstændigt op om Vestagers undersøgelser af de her sager, men det kommer til at tage meget lang tid. Tid som jeg ikke mener vi har.

Vi kan ikke bare sidde på vores hænder og sige, at nu må vi afvente Kommissionens afgørelse. Nej, vi skal handle nu og vi skal bruge samtlige værktøjer i værktøjskassen - også de mere utraditionelle som et undersøgelsesudvalg må siges at være.