EU-tænketank får hug af EU-politikere

DIs og CO-industris nye tænketank, Europa, får både klapsalver og drøje hug af danske EU-parlamentarikere. Statsministeren bakker op.

Dansk Industri og CO-industri går sammen om at lancere landets første tænketank om europapolitik mandag d.2.december 2013. Den nye tænketank er et resultat af et styrket europapolitisk samarbejde mellem CO-industri og Dansk Industri. Statsminister Helle Thorning-Schmidt taler i anledning af den nye tænketank om Danmarks forhold til EU. Formand Claus Jensen (t.h.), CO-industri og adm. direktør Karsten Dybvad i DI er også tilstede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prominente og EU-positive gæster som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og prorektor ved Københavns Universitet, Lykke Friis, var mandag blandt talerne til lanceringen af Dansk Industris (DI) og CO-industris, en paraplyorganisation for landets industriansatte, nye fælles EU-initiativ, Tænketanken Europa.

Tænketanken Europa skal bidrage med debatskabende analyser og konkrete anbefalinger, der skal sætte skub i en folkelig forankret europapolitisk debat og hæve danskernes interesse og vidensniveau om Den Europæiske Union.

»Vi har taget det initiativ, fordi vil gerne vil styrke og tage debatten om EU. Og det synes befolkningen også,« siger direktør for arbejdsgiverorganisationen DI Karsten Dybvad og refererer til tænketankens første opinionsundersøgelse fra Megafon, hvor halvdelen af de adspurgte danskere efterspørger mere EU-stof i medierne.

SF og DF kritiske

Til præsentationen af Tænketanken Europa var også en række danske EU-parlamentarikere. Morten Løkkegaard fra Venstre mener, at det er prisværdigt initiativ. Han håber, at tænketanken vil rette sig mod et bredere publikum end de danskere, som allerede læser Business-sektionen i aviserne, hvor EU-stof allerede har en markant plads i spalterne.

»Hvis tænketanken skal have succes, skal de også tage emner op, som måske nok ligger i yderkanten af, hvad man forbinder med EU, men som også handler om Europa,« siger han.

Karsten Dybvad og formand for CO-industri Claus Jensen kommer til at udgøre Strategikomiteen og formandskabet i et såkaldt advisory board sammen med ni andre medlemmer, der kommer til at lægge rammerne for tænketankens arbejde. Medlemmerne. tæller bl.a. forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, professor Marlene Wind fra Københavns Universitet og Danmarks ambassadør i Bruxelles, Poul Skytte Christoffersen. Alle ukritiske jubeleuropæere mener medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt.

»Poul Skytte Christoffersen er nærmest tatoveret med EUs emblemer ind i hans DNA. Uffe Ellemann-Jensen er slet ikke i stand til at indtage andet end en jubelholdning, hver gang det kommer til EU. Marlene Wind har gjort hele sit Center for Europæisk Politik til et propagandainstitut for Den Europæiske Union. Der er ikke en eneste dråbe af skepsis eller bare snusfornuft i det her,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

SFs medlem af EU-Parlamentet, Margrete Auken, var heller ikke imponeret, men af helt andre årsager. Ud fra oplæggene ved præsentationen af Tænketanken Europa synes Auken, at der var for lidt »Europa« og for meget »Danmark«.

»Jeg hørte dem på intet tidspunkt tale om, hvad det er for et Europa, de gerne vil have. Du hørte ikke en lyd om, hvordan man kan sikre de store ubalancer i Europa, men kun hvordan vi kan sikre os selv bedst,« siger hun. 

Thorning er begejstret

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde dog svært ved at skjule sin begejstring. Særligt glæder hun sig over timingen af den nye pro-EU tænketank, som hun håber kommer til at spille en aktiv rolle i eventuel folkeafstemning om den europæiske patentdomstol, som hun anser som »meget sandsynligt«.

»Jeg tror, at det bliver en udfordring at forklare, at det her tilsyneladende meget tekniske spørgsmål, patentdomstol, det har en stor og helt konkret betydning for rigtig mange danskere - også ude på deres arbejdsplads,« siger hun.