EU søsætter nyt forsøg på at registrere flypassagerer

Europa-Kommissionen forsøger igen at komme igennem med et forslag om at indsamle oplysninger om alle flypassagerer, der skal gemmes i et register.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø. EU ønsker at oprette et register over alle flypassagerer.
Læs mere
Fold sammen

Dine kontokortoplysninger, ønsker til flymåltidet og information om tidligere rejser er blot et udpluk af de personlige oplysninger, som Europa-Kommissionen vil have indsamlet og gemt om flypassagerer i op til fem år. Det skriver Information.

Forslaget om at oprette et fælleseuropæisk flypassagerregister skal diskuteres af EUs indenrigs- og justitsministre ved et møde torsdag. Sigtet er, at registeret, der skal indeholde oplysninger om rejsende ind og ud af EU, skal bruges i kampen mod terrorisme.

Forslaget er en revideret udgave af et forslag fra 2011, som blev blokeret af Europa-Parlamentet i bekymring over indgrebet i borgernes frihedsrettigheder. Men nu er debatten om registret blusset op igen.

The Guardian og nyhedsbureauet Reuters er i besiddelse af et lækket lovudkast, der viser, at Kommissionen vil reducere den periode, oplysningerne gemmes, før de anonymiseres. Først gik forslaget på 30 dage, nu tales der blot om en uge.

Men oplysningerne vil fortsat blive gemt i op til fem år og skal bruges til bekæmpelse af terrorisme og »alvorlige transnationale forbrydelser«. I det tidligere forslag var definitionen »terrorisme og alvorlige forbrydelser«.

Medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari (N) mener ikke, at ændringerne er vidtgående nok.

»Der er tale om meget små symbolske ændringer. Tilbage står der stadig, at man vil registrere alle flypassager. Det er klassisk masseovervågning af den værste slags,« siger hun til Information.