EU-rettigheder skjult for syge danskere

Ugebrevet Mandag Morgen: Sundhedsministeriet oplyser ikke ordentligt om muligheden for at blive behandlet i andre EU-lande.

Sundhedsministeriet har i årevis holdt danske patienters ret til behandling i andre EU-lande skjult.

Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen, som dokumenterer, at borgerne ikke har fået ordentlig oplysning om mulighederne for behandling i andre EU-lande.

Den mest aktuelle pjece til borgerne er otte år gammel. Den er ikke blevet opdateret, selv om EF-Domstolen i adskillige afgørelser siden da har fastslået, at patienternes ret til at få dækket behandlingsudgifter er langt mere omfattende, end ministeriet har givet indtryk af.

Ministeriet erkender, at den fortolkning af EU-retten, der ligger til grund for dansk lovgivning, er forældet, men har først i foråret indledt arbejdet med at ændre den.

Karin Riis Jørgensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, er oprørt over de danske myndigheders tavshed om patientrettighederne.

- Der er tale om rettigheder, som borgerne har, men som de aldrig har fået. Det er et alvorligt velfærdstab, siger hun.

EU-ekspert Dorte Sindbjerg Martinsen, Københavns Universitet, sammenligner sagen med udlændingesagen, hvor EU's regler om arbejdskraftens fri bevægelighed kolliderer med den danske udlændingelov.

/ritzau/