EU-profil: Jeg stiller op til Folketinget

Venstres detroniserede europaparlamentariker Morten Løkkegaard vil hjem til dansk politik og gøre karriere på Christiansborg.

Morten Løkkegaard opnåede ikke genvalg til Europa-Parlamentet ved valget i sidste måned. Han vil nu forsøge at komme i Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

En af Venstres EU-profiler, den tidligere DR-studievært Morten Løkkegaard, stiller op som kandidat ved næste folketingsvalg.

Det fortæller han til Berlingske.

Det lykkedes ikke for Løkkegaard at blive valgt til en ny periode i Europa-Parlamentet ved valget for en måned siden. Løkkegaard, der har siddet i parlamentet siden 2009, blev offer for sit partis nedtur i kølvandet på Lars Løkkes seneste bilagssag og måtte se Ulla Tørnæs og Jens Rohde løbe med de to mandater, Venstre fik skrabet stemmer sammen til.

Dengang afviste Morten Løkkegaard, at han havde en plan B, hvis parlamentspladsen skulle glippe, men det har han nu:

»Siden valgaftenen har virkelig mange mennesker opfordret mig til at samle tråden op og fortsætte min politiske kamp på dansk grund. Det ser jeg som en kæmpe tillidserklæring, og den vil jeg gerne kvittere for nu,« siger Løkkegaard.

»Jeg har truffet et valg, om det skulle være politik eller ej, og jeg føler mig klar til at prøve kræfter med national politik.«

Morten Løkkegaard er blevet indstillet af kredsbestyrelsen i Venstres Ballerup- og Glostrup-kreds og skal formelt først vælges af kredsmedlemmerne ved et opstillingsmøde, men kredsens hidtidige folketingskandidat og -medlem, Glostrup-borgmester John Engelhardt (V), har valgt at træde til side for at passe sit borgmesterarbejde.

Hvis Løkkegaard skulle blive valgt ind i Folketinget, vil han fortsat dyrke sin europapolitiske profil, men nævner desuden erhvervs- og kulturpolitik som to interesseområder.

»Man kommer ikke i Folketinget kørende på én streng. Jeg er nødt til at have fire-fem-seks strenge at spille på,« siger Løkkegaard, der vil bruge sommeren på at overveje sine mærkesager nærmere.

Samtidig erkender 49-årige Morten Løkkegaard, at et eventuelt sæde i Folketinget ikke er ensbetydende med, at han har droppet ambitionerne om at vende tilbage til Europa-parlamentet.

»Jeg lægger ikke skjul på, at jeg gerne vil til Bruxelles igen. Jeg må bare konstatere at fem år (indtil næste parlamentsvalg, red.) er lang tid. For lang tid til at jeg kan gøre mig planer om det. Jeg ved ikke, hvor jeg er om fem år, men der er folketingsvalg senest om halvandet år. Det kan jeg overskue, og jeg er i kampform, fordi jeg lige har været i valgkamp,« siger Løkkegaard til Berlingske. 

Morten Løkkegaard fik 44.000 stemmer ved Europa-Parlamentsvalget i maj - tiendeflest af alle kandidater, men knap 5.000 færre end Jens Rohde, der snuppede Venstres sidste mandat.