EU-Parlamentet tager terrorbekæmpelse som gidsel

Fem store sagsområder supspenderes af EU-Parlamentet som følge af omstridt forhandlingsforløb under dansk ledelse. Det oplyser EU-Parlamentets formand Martin Schulz.

Martin Schulz, Formand for Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER

- Jeg har aldrig set et så stort og bredt flertal bag en beslutning, sagde formanden for EU-Parlamentet, da han for få minutter siden præsenterede beslutningen for et talstærkt internationalt pressekorps.

De fem områder, som suspenderes, er:

* Det videre forhandlingsforløb om en reform af Schengen-programmet.

* Den såkaldte EU Investigation Order, som handler om politimyndigheders samarbejde om bekæmpelse af bl.a. grænseoverskridende kriminalitet.

* Forhandlinger om det såkaldte PNR-register, som handler om terrorbekæmpelse. Det står for Passenger Name Record, og er en database, som gør det muligt at følge personer og deres fly-rejseplaner.

* Forhandlinger om håndtering af angreb på IT-systemer.

* Forhandlinger om budget-støtte til et mindre program på retsområdet.

Se pressemeddelelsen fra EU-Parlamentets formand her.

Beslutningen er konsekvensen af omstridte forhandlinger om en reform af Schengen-aftalen, forhandlinger som Danmark har ledet som EU-formand. Under forhandlingerne blev parlamentet sat uden for indflydelse på væsentlige områder, hvilket i de seneste dage har udløst hård kritik af både Danmark og især af EU's ministerråd, som vedtog Schengen-aftalen enstemmigt.

Parlamentsformanden understreger, at suspenderingen, eller 'gidseltagningen', om man vil, varer ved »indtil et tilfredsstillende resultat er opnået«.

Succeskriteriet er dermed diffust, idet Schulz også kunne have valgt at erklære, at suspenderingen skal vare indtil parlamentet igen vil få indflydelse på den nu kuldsejlede Schengen-aftale.

Ministerrådet og Danmarks justitsminister Morten Bødskov (S) har tidligere på ugen klart erklæret, at parlamentet ikke kan få det, de kræver.  

Parlamentsformand Martin Schulz har varslet en reaktion i de seneste dage, hvor han dog også har ændret sin kritik fra at være rettet mod Danmark som EU-formand til nu at have hele EU's ministerråd som mål for suspenderingen af de fem forhandlingsforløb.

I en umiddelbar reaktion siger en repræsentant for det danske EU-formandskab, at man er klar til at forhandle på alle områder. Samtidig står det klart, at man i formandskabet betragter sagen som en alvorlig institutionel krise.

Dermed er sagen langt større, end hvis EU-Parlamentet havde nøjedes med at lægge Danmark på is i de sidste uger af formandskabet.

Det næste formandskab, Cypern, overtager nu et problem.


Omvendt er der tale om en konflikt isoleret til fem konkrete områder. Det betyder, at alle øvrige områder, som det danske EU-formandskab arbejder på, fortsætter som planlagt.