EU-ledere enige om at give en milliard euro til nærområder

På et hasteindkaldt topmøde i EU er medlemslandes ledere blevet enige om at give en milliard euro til flygtninge i Syriens nærområder.

Frankrigs præsident Francois Hollande (tv) og Donald Tusk, formand for Det Europæiske Råd, taler med Danmarks statsminister Lars løkke Rasmussen ved onsdagens EU-møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

EU: Eurolandenes ledere er natten til torsdag på et hasteindkaldt top-møde om flygtningesituationen blevet enige om at bidrage med en milliard euro til FN, svarende til 7,5 milliarder danske kroner, for at hjælpe de syriske flygtninge, som stadig befinder sig i Mellemøsten. Det oplyste EUs formand Donald Tusk natten til torsdag, efter mødet var slut, skriver Reuters.

Lederne blev også enige om, at kontrollen ved EUs ydre grænser skal styrkes ved hjælp af grænsebetjente finansieret af EU.

Jean-Claude Juncker udtalte efter mødet, at det generelt var forløbet mere gnidningsfrit, end man havde forventet.

Både Tusk og Juncker oplyste, at de vil være værter for et møde med den tyrkiske præsident Tayyip Erdogan 5. oktober. Mødet er et led i bestræbelserne på at få stablet et samarbejde med Tyrkiet på benene om at begrænse antallet af flygtninge og migranter, som kommer til Grækenland.

Efter mødet slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast, at det netop er vigtigt, at EU gør mere end blot at lave en akut plan for fordelingen af 120.000 flygtninge.

»Topmøde slut. Stigende realisme. Ikke nok at fordele 120.000 flygtninge mellem landene. Vi skal gøre mere ved selve problemet,« tweetede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter mødet.