EU-Kommissionen blåstempler dansk grænsekontrol i første omgang

I en lynhurtig indledende vurdering er EU-Kommissionen kommet frem til, at den midlertidige danske indførsel af grænsekontrol ser ud til at leve op til Schengen-reglerne. Udlændingeminister Inger Støjberg skal til koordineringsmøde med svenske og tyske kolleger i Bruxelles i morgen.

EU-Kommissionen sagde tirsdag god for den danske grænsekontrol i sin indledende vurdering. Her er vi ved Sæd grænseovergang på dag to af den midlertidige grænsekontrol, som foregår i form af stikprøver ved den dansk/tyske grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov

BRUXELLES: Den danske regering får i første omgang ok fra EU-Kommissionen til sin midlertidige indførsel af grænsekontrol. Det oplyser Kommissionen på sit daglige pressemøde tirsdag.

»Den aktuelle situation i Danmark, prima facie (ved første blik, red.), ser ud til at være en situation, der er omfattet af reglerne,« siger talskvinde Tove Ernst.

Schengen-reglerne giver mulighed for i ekstraordinære situationer midlertidigt at indføre grænsekontrol, hvis situationen udgør en trussel mod den interne sikkerhed eller den offentlige orden. Og det mener Kommissionen altså umiddelbart, at der er belæg for.

Det er en kombination af det høje antal, der søger asyl i Danmark, samt nabolandenes indførsel af grænsekontrol, der kan medføre et markant højere antal illegale migranter i Danmark, som er årsagen til, at Kommissionen i første omgang er kommet frem til den konklusion.

»Men vi følger situationen nøje og vil vurdere det igen, hvis Danmark vil forlænge grænsekontrollen udover de ti dage,« tilføjer Tove Ernst med reference til de ti dage, som den danske grænsekontrol varer i første omgang.

Flugter med svensk vurdering

EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, siger desuden, at vurderingen flugter med lignende vurderinger af den midlertidige grænsekontrol i andre Schengen-lande.

Også da Sverige indførte midlertidig grænsekontrol den 12. november på grund af det ekstraordinære pres fra mængden af flygtninge og migranter, gav Kommissionen allerede dagen efter grønt lys i en indledende vurdering. Og Sverige har knap to måneder efter fortsat midlertidig grænsekontrol, som mandag blev skærpet med kravet om, at transportører af rejsende udfører id-kontrol.

Med Danmarks beslutning har i alt seks af de 26 Schengen-lande nu midlertidig grænsekontrol ved interne Schengen-grænser, som ellers ikke må have grænsekontrol.

EU-Kommissionen understreger da også, at den midlertidige grænsekontrol viser, at det haster med at vedtage og implementere de forslag til fælles løsninger på flygtninge- og migrationskrisen, som Kommissionen har lagt på bordet - herunder et fælles grænsekorps der skal styrke kontrollen ved Schengen-områdets ydre grænser.

Støjberg til Bruxelles i morgen

Da både Danmark, Sverige og Tyskland nu alle har indført midlertidig grænsekontrol, har EUs migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, indkaldt landene til et koordineringsmøde i Bruxelles i morgen.

Fra Danmark kommer udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V). Sverige sender justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, mens Tyskland sender en statssekretær.

»Formålet med mødet er at forbedre koorderingen mellem de berørte lande,« oplyser Margaritis Schinas.