EU-generalsekretær slår fast: Messerschmidt misbrugte EU-midler

Europa-Parlamentets præsidium skal på mandag tage stilling til, om Morten Messerschmidts europæiske parti MELD og den tilknyttede fond skal betale tre millioner tilbage.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Opgøret om brug af EU-midler i Morten Messerschmidts europæiske parti MELD går nu ind i slutfasen. Partiet og den tilknyttede fond FELD blev lukket ved udgangen af 2015, og Europa-Parlamentets finansielle tjeneste har siden gransket økonomien i partiet og fonden.

På baggrund af granskningen har Europa-Parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, ifølge både DR og Berlingskes oplysninger indstillet til Europa-Parlamentets præsidium, at der er fundet betydelige udgifter, som ikke er støtteberettiget og derfor bør betales tilbage. Samlet står MELD og FELD til at skulle betale 402.481 euro - eller tre millioner kroner - tilbage ifølge indstillingen fra Klaus Welle.

DR, der breakede nyheden fredag formiddag, er i besiddelse af en ekstern revisionsrapport fra Ernst & Young, der konkluderer, at der er rod i regnskaberne hos MELD, hvor Morten Messerschmidt var formand, indtil partiet ved udgangen af 2015 blev nedlagt.

»Årsregnskabet giver, efter vores opfattelse, ikke et sandt og fair billede af enhedens (MELD/FELD) nettoformue og heller ikke af årsresultatet,« skriver Ernst & Young ifølge DR og tilføjer, at der er tilbageholdt »fundamental information« i en direkte kritik af bestyrelsen.

Det er op til Europa-Parlamentets præsidium - også kaldet Bureauet - med formanden Martin Schulz i spidsen at beslutte om indstillingen skal følges eller ej, og om de mange penge skal betales tilbage. Præsidiet mødes mandag aften, hvor sagen er på dagsordenen.

Morten Messerschmidt har straks svaret på Facebook, at han mener, at der er tale om politisk chikane:

»Sagen skal behandles mandag aften i Bureauet, hvor et overvældende flertal af politiske modstandere så skal vælge at tage indstillingen til efterretning eller ej. Vi vil selvsagt kæmpe imod. Jeg betragter dette som åbenlys politisk chikane. Og selve processen, hvor det er ens politiske modstandere, der skal træffe afgørelse, er grotesk,« skriver Morten Messerschmidt.

Han afviser også at tilbagebetale udgifter, som blev afholdt under det tidligere polske formandskab for MELD.

»Det afviser vi naturligvis at dække. Vil man inddrive den slags, må man gå til dem, der har truffet beslutningen. Det er ikke undertegnede. Jeg står på mål for de beslutninger, jeg har truffet. Og jeg drøfter naturligvis løbende med DF, hvordan vi vil forholde os til sagen. Men at der er tale om politisk chikane – og ikke fair sagsbehandling, mener jeg, er tydeligt,« skriver Messerschmidt.

Mange forskellige sager

Der er blandt andet tale om udgifter til en video, som Dansk Folkeparti producerede forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet. Videoen anbefalede at stemme »nej«, og EU-støtte må ikke bruges på kampagner i forbindelse med folkeafstemninger eller nationale valgkampe.

En kampagne om social dumping i EU, som Dansk Folkeparti kørte sidste forår, vurderes som indirekte støtte til Dansk Folkeparti, fordi kampagnen blandt andet profilerer partiformand Kristian Thulesen Dahl, og sådan må EU-midler ikke bruges.

Desuden er økonomigranskerne kommet frem til, at den million, som MELD betalte sidste år for en ikke-støtteberettiget kompensation til en opsagt medarbejder i 2014, blev betalt med 2015-midler, som heller ikke måtte bruges til det.

Sagerne om brugen af EU-midler i MELD og FELD begyndte i oktober sidste år, da Rikke Karlsson forlod Dansk Folkeparti i protest mod, at Morten Messerschmidt ikke ville give hende fuld indsigt i, hvordan midlerne blev brugt.

»Jeg har siden forsøgt at få kontakt til Dansk Folkepartis ledelse, for at få hjælp til at få undersøgt de faktiske forhold i fondene. Da dette ikke har været muligt, ser jeg mig derfor nødsaget til, at frasige mig ethvert ansvar i forbindelse med disse fonde og ser derfor kun en udmeldelse af partiet, som den eneste løsning,« sagde Rikke Karlsson.

I slutningen af oktober kunne Berlingske så fortælle, at Morten Messerschmidt på vegne af MELD havde tilbageført 130.900 euro - ca. 975.000 kroner - til Europa-Parlamentet, fordi MELD i strid med reglerne for brug af EU-midler i 2014 havde betalt en kompensation til en medarbejder, der er blevet opsagt efter valget til Europa-Parlamentet i 2014, hvor mange af MELDs medlemmer ikke opnåede genvalg.

»Tilbagebetaling af så stor en sum penge, fordi de er brugt ukorrekt, er temmelig sjældent,« forklarede Marjory van der Broeke, Europa-Palamentets pressechef, dengang.

I november besluttede Europa-Parlamentets præsidium så, at MELD skulle tilbagebetale 120.700 kroner, som Dansk Folkeparti i strid med reglerne havde brugt til at leje den meget omtalte skonnert »Halmø« til kampagnen “Det sejler i EU. Vi sejler for Danmark.” Ifølge Europa-Parlamentet skete det så tæt på kommunalvalget i 2013, at der reelt var tale om en kampagne i forbindelse med et nationalt valg.

Europa-Nævnet under Kulturministeriet støttede også sejlturen, og Europa-Nævnet kom omvendt frem til, at sejlturen var inden for Europa-Nævnets regler, men det er uden betydning for Europa-Parlamentets vurdering.

Europa-Parlamentet har i de tidligere sager fulgt indstillingerne fra generalsekretær Klaus Welle.