EU-forbud mod 100 milliarder plastikposer vedtaget

Margrete Auken fik tirsdag stemt et forbud igennem i EU, der tvinger medlemslandene til at nedbringe det årlige forbrug af op mod 100 milliarder af tynde plastikposer.

ARKIVFOTO: Margrete Auken fik tirsdag stemt et forbud igennem i EU, der tvinger medlemslandene til at nedbringe det årlige forbrug af op mod 100 milliarder af tynde plastikposer.
Læs mere
Fold sammen

Margrete Auken (SF) rakte begge arme i vejret i triumf.

Tirsdag kort efter frokost blev hendes forslag om at nedbringe forbruget af 100 milliarder plastikposer i Europa vedtaget i Europa-Parlamentet i Strasbourg. Da vedtagelsen var hjemme, blev hun meget, meget glad. Det skriver bt.dk.

»Det er en fantastisk sejr for miljøet, fordi beslutningen kan omsættes direkte i handling. Det er kronen på to års arbejde med dette her forbud,« siger Margrete Auken.

EU-landene kan nu vælge mellem helt at forbyde de gratis letvægtsplastikposer i detailhandlen eller forpligte sig til at skære forbruget af dem voldsomt ned.

Hver europæer bruger omkring 200 af disse plastikposer om året, og hvis de endte i forbrændingsanlægget, var problemet ikke så stort.

Men det sker ikke. Man har beregnet, at otte milliarder plastikposer hvert år ryger direkte i havet, hvor de udgør en alvorlig kilde til forurening. Ni ud af ti fugle i Nordsøen har plastik i maven, og der har i farvandet ud for Bermuda dannet sig enorme øer af plastikaffald, der ikke nedbrydes naturligt.

Undervejs har den danske EU-kommissær Margrethe Vestager været kritisk overfor forbuddet, og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) forsøgte i efteråret at spænde ben for det. Det var dengang den danske regerings holdning, at de enkelte lande selv måtte finde en løsning på problemet.

Modstanderne af Aukens initiativ har imidlertid ændret holdning, muligvis under indtryk af, at det lykkedes at få en aftale mellem parlamentet og ministerrådet.

Den danske plastindustri kalder vedtagelsen historisk.

»Det er godt, der nu endelig bliver strammet op, og vi må også lette på hatten for det stykke arbejde, som Margrete Auken har udført for at få vedtaget direktivet,« siger Helle Fabiansen, miljøchef i Plastindustrien.