EU: Det er for dyrt at kræve dokumentation for politikernes millionforbrug

Det ville øge omkostningerne - ikke reducere dem - hvis Europa-Parlamentet skulle ansætte nok personlige til at kræve, at parlamentets 751 medlemmer skulle dokumentere, om de bruger EU-midler i overensstemmelse med reglerne, siger EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan simpelthen ikke betale sig at kræve, at politikerne i EU dokumenterer, om de bruger EU-midler for flere millioner kroner i tråd med reglerne.

Det svarer pressechefen og talskvinde fra Europa-Parlamentet, Marjory van den Broeke, i et skriftligt svar til Berlingskes Politiko på en række spørgsmål, efter at det danske EP-medlem Rina Ronja Kari har lagt alle sine bilag frem og rejst en kritik af den manglende kontrol med midlerne til politikerne.

»Parlamentet ville være nødt til at ansætte meget mere personale, hvis alle de forskellige regninger indsamlet af 751 medlemmer i parlamentet skulle behandles og tjekkes. Det ville øge omkostningerne i stedet for at reducere dem,« siger hun.

En gennemgang af cirka 1.000 dokumenter viser, at EU bruger op mod fem millioner kroner på Rina Ronja Kari på et typisk år.

Af dem er næsten 700.000 kroner skattefri penge, som politikeren ikke skal redegøre for, hvordan de bruger. Langt de fleste midler tilfalder alle parlamentarikerne.

De store beløb og manglende kontrol er et stort problem, mener både flere eksperter og Rina Ronja Kari.

»Det er helt forrykt mange penge. Pengene flyder nærmest frit til parlamentarikerne, og der er nærmest ingen kontrol med, hvordan de bliver brugt. Det åbner selvfølgelig op for, at der bliver snydt,« siger Rina Ronja Kari til Berlingskes Politiko.

Her kan du læse en gennemgang af, hvordan Rina Ronja Kari bruger de op mod fem mio. kroner, hun modtager fra EU.

Politikerne bliver bedt om at tilbagebetale, hvis der er urent trav

Den manglende kontrol kan sågar føre til misbrug af EUs midler i stil med det, som Morten Messerschmidt efterforskes for i øjeblikket af EUs antisvindelenhed OLAF, lyder det fra flere.

Marjory van den Broeke svarer ikke på, om hun oplever et generelt misbrug af EUs midler, eller om den manglende kontrol åbner for muligheden for misbrug.

I stedet indleder hun i en mail med at pointere, at den særlige rejsegodtgørelse udover de i forvejen betalte rejser, som Rina Ronja Kari får omkring 70.000 kroner om året for, kun udbetales, når Europa-Parlamentet har en fly-, eller togbillet eller en benzinregning fra medlemmet.

I forhold til diæter (Rina Ronja Kari får ca. 230.000 kroner om året) er det helt normalt at udbetale det til personer, der opholder sig et andet sted end deres hjem, skriver pressechefen fra Europa-Parlamentet.

»Og i tilfælde af forkert anvendelse af tilskud, undersøger parlamentets administration mulige fejl eller misbrug, når de bliver opmærksomme på det. Medlemmerne vil i de tilfælde blive bedt om at betale pengene tilbage, hvis konklusionen er, at tilskuddene er blevet brugt på noget andet end formålet,« siger hun.

Som det sidste nævner hun, at Dansk Folkeparti i foråret blev bedt om at betale 1,6 mio. kroner tilbage som første led i sagerne om misbrug af EU-midler gennem partiet MELD og fonden FELD, og at andre partier også er blevet bedt om at tilbagebetale EU-midler brugt i strid med reglerne.

Herunder kan du gå på opdagelse i udvalgte af Rina Ronja Karis bilag