EU-chef: Danmark skal ikke regne med aftale om Europol

Stemmer man sig ud af Europol, er man ude, lyder den kontante melding fra EU-Kommissionens næstformand.

U-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans:  »Man kan ikke være halvt gravid« Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

København. Danmark skal ikke gøre sig forhåbninger om at kunne forhandle en parallelaftale på plads, så vi kan forblive medlemmer af det europæiske politisamarbejde Europol.

Dét er meldingen fra EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, som tirsdag talte ved DI's topmøde i København.

Efter sin tale udtalte han sig om Europol til TV2 News.

- Man kan ikke være halvt gravid. Enten er man gravid, eller også er man ikke. Hvis man stemmer sig ud af Europol, så er man ude. På grundlag af den juridiske situation ser jeg intet alternativ til det, siger Frans Timmermans til TV2 News.

Ved folkeafstemningen 3. december sidste år stemte et flertal af danskerne nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, og det betyder, at Danmark inden længe ryger ud af Europol.

Siden har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forsøgt at forhandle en parallelaftale på plads, som kan sikre, at Danmark fortsat er medlem.

Men ifølge Frans Timmermans ser forhandlingerne ikke ud til at føre nogle vegne, skriver TV2.

- Jeg må sige, at de danske vælgere stemte meget klart. Og konsekvensen af afstemningen er, at Danmark ikke er med i Europol. Jeg ved ikke, hvordan det vil øge danskernes sikkerhed, men sådan er situationen altså, siger Frans Timmermans.

Allerede i december sidste år sagde EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, at det ville blive "meget, meget svært" at opnå en aftale.

Ved samme lejlighed forklarede Løkke, at han går efter en parallelaftale om Europol og eventuelt nogle tilgrænsende retsakter - en model han betegner som Europol Plus.

Ved en høring i EU-Parlamentet udtrykte EU's nye sikkerhedskommissær, Julian King, for nylig sin skepsis.

Han ser ikke lyst på Danmarks muligheder for fortsat at være med i Europol-samarbejdet, netop fordi danskerne selv har stemt nej til at erstatte EU-retsforbeholdet med en tilvalgsordning og selv har indført et retsforbehold.

Den udmelding gav Lars Løkke Rasmussen dog ikke meget for dengang.

- Jeg er glad for, at den britiske kommissær er kommissær, og at kommissærerne i sidste ende er et kollegium, og at der er en formand for kommissionen, sagde han ved den lejlighed.

Julian King har ikke direkte indflydelse på Danmarks anmodning om en parallelaftale, der i øjeblikket behandles af migrationskommissær Dimitris Avramopoulos.

/ritzau/