EU bruger dansk eksempel i kampen mod radikalisering

EU har lavet fem videoer i en kampagne mod radikalisering, og Danmark bliver brugt som det gode eksempel. I en af videoerne møder man nemlig en dansk ekspert tilknyttet pilotprojektet »Tilbage på sporet«.

EU: Danmark bliver fremhævet som det gode eksempel i ny EU-kampagne mod radikalisering. Her repræsenterer en anonym dansk radikaliseringsekspert den danske mentorordning »Tilbage på sporet« til indsatte, som er sigtet eller dømt for terror, og ordningen bliver fremstillet som et brugbart våben i kampen mod Syrien-krigere.

Danskeren er med i en ud af fem videoer, som er lavet af EUs organ mod radikalisering, Radicalisation Awareness Network (RAN). Ud over eksemplet fra Danmark kan man blandt andet høre om Belgiens erfaringer med at forebygge radikalisering samt historier fra to tidligere radikaliserede personer.

Danmark præsenteres i kampagnen som et land med mange såkaldte »foreign fighters«, som radikaliseres og rejser til krigsramte lande for at kæmpe side om side med terrorgrupper som Islamisk Stat (IS). Men samtidig fremhæves den danske mentorordning positivt.

Ordningen er et pilotprojekt, der skal forhindre og forebygge radikalisering, og som Kriminalforsorgen har udviklet og afprøvet i samarbejde med Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold. Mentorerne skal støtte unge i at komme ud af kriminelle miljøer og ekstremistiske fællesskaber.

»Hvis du ryger i fængsel, og du er et søgende menneske, og du er blevet dømt for en forbrydelse, som er relateret til terror, så vil man et langt stykke hen af vejen have brug for at socialisere sig med andre med lignende syn på verden, og så er der stor risiko for at man radikaliserer. »Back on track« (ordningens engelske titel, red.) tilbyder dem en mentor, som kan hjælpe dem med dagligdagen i fængslet og kan håndtere deres problemstillinger,« siger danskeren i videoen, som kan ses online på platformen TVLINK Europe.

»Tilbage på sporet« resulterede i en endelig rapport om de væsentligste erfaringer fra pilotprojektet, som udkom i juni 2014.