EU-boss får kritik for topstyring og lukkethed

Jean-Claude Juncker får kritik for at give embedsmænd i EU mundkurv på og for politisk topstyring.

Det er ikke mange rolige øjeblikke, Jean-Claude Juncker har haft, siden han i sommers tiltrådte som ny chef for EU-Kommissionen.

Knap havde han overtaget posten i toppen af EU, før hans hjemland, Luxembourg, kom i vælten for sine omdiskuterede skattefinter, og nu bliver EU-Kommissionens formand beskyldt for topstyring.

I Politiken advarer flere eksperter om, at kommunikationen fra EU er blevet markant mere lukket , ligesom kilder fra kommissionen kritiserer formanden for at forsøge at styre al kommunikation oppefra.

Konkret peger kilderne i Politiken på et nyt tiltag, der forbyder embedsmænd at udtale sig til journalister uden særlig tilladelse, ligesom det har vakt undren, at man har valgt at ændre EUs talsmandstjeneste, sådan at hver enkelt af de 28 kommissærer ikke længere har sin egen talsperson, men at de 28 nu skal deles om i alt 13 talspersoner.

Danmarks tidligere EU-kommissær, Connie Hedegaard, advarer om udviklingen.

»Hvis journalister ikke kan ringe til en embedsmand, som kan forklare, hvad der er faktuelt rigtigt og forkert, før journalisten går videre til den politisk ansvarlige, så risikerer man at få dårligere kommunikation i stedet for bedre kommunikation,« siger Connie Hedegaard til Politiken og påpeger samtidig, at reduktionen af talspersoner risikerer at betyde, at de pågældende talsmand ikke ved nok om de sager, de skal udtale sig om.

Vicecheftalskvinde Mina Andreeva kalder i Politiken kritikken for »usand« og »grundløs«.