EU bekræfter: Vestager bliver kommissær for konkurrence

Margrethe Vestager bliver EU-Kommissionens nye konkurrencekommissær, bekræfter kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygterne talte sandt – Margrethe Vestager (R) bliver konkurrencekommissær i Jean-Claude Junckers nye kommission. Det bekræftes af EU-Kommissionen, der har fremlagt den samlede kommission og de forskellige landes poster.

Flere iagttagere og medier har spekuleret i, om Margrethe Vestager også ville blive udnævnt som næstformand, men den tidligere radikale leder og minister har ikke fået en af de seks næstformandsposter foruden den nye udenrigschef i den 28 mand store kommission.

Modsat den afgående kommissionsformand, José Manuel Barosso, har Jean-Claude Juncker valgt at udpege en første næstformand, den hollandske udenrigsminister, Frans Timmermans, der ifølge Juncker selv skal være hans højre hånd:

»Han vil være mere end bare en kollega, han vil være min samarbejdspartner og stedfortræder, når jeg ikke er til stede,« siger Juncker på pressemødet for fremlæggelsen af den nye kommission.

Samtidig udstikker den nye kommissionsformand sin overordnede retning for EU, hvor han mellem linjerne lover at blande sig uden om de mange småsager, som de 28 medlemslande godt selv kan håndtere.

»Der er mange problemer i EU - nogle er større end andre. Kommissionen skal vide, hvornår den skal blande sig, og hvornår vi skal lade regeringerne gøre deres job,« siger Juncker.

Han understreger, at han ønsker et tæt samarbejde mellem de nye kommissærer.

Som konkurrencekommissær får Vestager blandt andet ansvar for konkurrencesager, der typisk omhandler fusioner, karteldannelser eller udnyttelse af en dominerende markedsposition. Sager om statsstøtte lander også på Vestagers nye skrivebord i Bruxelles.

Se et overblik over de nye kommissærer her:

TV: Vestager får helt central post i EU-kommissionen: