EU-arrogance for fuld udblæsning

Merete Riisager (LA) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den politiske elite befinder sig på en helt anden planet end deres befolkninger i mange EU-lande. Danmark er ingen undtagelse. Ifølge den danske EU-kommissær for klima Connie Hedegaard handler det om, at politikerne skal tale anderledes om EU. Så vil befolkningen forstå, hvorfor EU er så fremragende.

Forleden deltog jeg i en konference arrangeret af Europakommissionen i Danmark. Temaet var 40-året for dansk, engelsk og irsk medlemskab i EU. Jeg ankom tids nok til at høre sidste del af oplægget fra Connie Hedegaard. Jeg hørte ikke den første halvdel, og der kan kommissæren have sagt mange kloge og rigtige ting, som jeg gik glip af. Men det skulle have været meget klogt og rigtigt for at kompensere for den helt fantastiske arrogance, der udsprang af den sidste del.

Kommissæren forklarede, at gabet mellem den politiske elite og befolkningerne var blevet faretruende stort i EU. Vejen til at mindske gabet gik, ifølge kommissæren, gennem en ”afskaffelse af kancellisprog” og at politikere og andre ressourcepersoner bliver bedre til at forklare, hvad EU gør rigtigt. ”Der er jo ikke noget at sige til, at folk er negative, når medierne hele tiden bringer negative historier”, sagde kommissæren. Og det kan hun jo have ret i. Men sandheden er jo, at der er virkelig mange negative historier at fortælle!

Gælden i eurozonen er enorm – og udgør en latent risiko for den økonomiske stabilitet i eurozonen. Der er også EU-lande uden for eurozonen, der har opbygget gæld, men forskellene mellem lande inden for og uden for eurozonen er bemærkelsesværdige, idet den offentlige gæld ifølge Eurostat er omtrent dobbelt så stor i gennemsnit inden for eurozonen i forhold til uden for eurozonen. Ifølge traktaten om EU’s funktionsmåde artikel 125 kan EU ikke hæfte for gælden i de enkelte medlemslande.

Alligevel er der stillet de såkaldte ”bailouts” seks gange i løbet af de sidste tre år. Arbejdsløsheden eksploderer i Sydeuropa – særligt for de unge. Der har i løbet af de seneste par år været afholdt en lang række EU-topmøder, hvor borgerne gang på gang er blevet forsikret om, at man nu har fundet gode løsninger, og at det går fremad – uden at det har betydet noget.

EU vedbliver at balancere på kanten af recession, og lysere tider synes langt forude. Samtidig øges spændingerne mellem de lande, der betaler, og de lande, der kontrolleres. Morten Løkkegaard, der sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, spurgte ved konferencen den konservative Connie Hedegaard, om hun ikke var enig i, at ”EU har brug for en ny fortælling”. Det synes han nemlig selv, EU har, hvilket han har slået på tromme for i pressen. Og så er vi tilbage ved start. Befolkningen ser strukturelle og faktuelle problemer ved EU.

Eliten svarer igen ved at ”opfinde et nyt sprog”.

Det er ren 1984. Og det er politisk arrogance for fuld udblæsning.