EU-arbejdsgruppe ønsker central hvidvaskkontrol

Petr Jezek, formand for EU-Parlamentets arbejdsgruppe for hvidvask af penge, ser fælles kontrol som løsning.

Pressekonference med MEP Jeppe Kofod og MEP Petr Jezek i forbindelse med at en delegation fra Europa-Parlamentets skattesnydsudvalg besøger København for at undersøge Danske Bank skandalen i Europahuset i København fredag den 8. februar 2019. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix) Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

København. De enkelte EU-lande har mere end svært ved at kontrollere og slå ned på hvidvask. Derfor bør der være en central EU-myndighed med et stærkt mandat, der kan stå for opgaven.

Det siger Petr Jezek, formand for EU-Parlamentets arbejdsgruppe for hvidvask og finansiel kriminalitet, på et pressemøde i København.

- For 10 år siden havde vi finanskrisen, og siden har vi i EU gjort meget for at forbedre hele systemet, så vi kan forhindre, at det sker igen.

- Men når det kommer til hvidvask, så er vi ikke nået så langt, og der er meget arbejde foran os, siger Petr Jezek og fortsætter:

- Jeg tror, at problemet er blevet undervurderet. Men det er klart, at hvidvask er en forbrydelse og i de tilfælde, hvor penge strømmer ind fra eksempelvis Rusland er det også et sikkerhedsproblem. Så det er et stort problem.

Det danske medlem af Europa Parlamentet Jeppe Kofod (S) er også en del af arbejdsgruppen. Han understregede på pressemødet, at hvidvask af penge gennem finanssektoren er et stort problem.

- Udtrykket hvidvask lyder måske ikke så slemt. Men det er vigtigt at huske, at der ligger alvorlige kriminelle handlinger bag.

- Det er penge fra våbenhandler, korruption og narkokriminalitet, siger Jeppe Kofod.

Petr Jezek fortæller, at han mener, at EU bør have en meget større rolle med at kontrollere det finansielle system, når det kommer til hvidvask. For det kan ikke ligge alene hos medlemslandene.

- Vi ser altid det samme. EU-Parlamentet skubber på for øget regulering, og så arbejder medlemslandene for at udvande og mindske styrken af forslagene.

- Så lovgivningen skal styrkes, og der er en idé om at skabe et EU-organ med magt til at gå ind i sager selv.

- Lokale myndigheder har tit ikke ressourcer nok og nogle gange er de presset politisk. Så et EU-organ vil gøre situationen bedre, siger Petr Jezek.

 

/ritzau/