EU afviser at ville forbyde lakridspiber

En talsmand fra Kommissionen beroliger danskerne. Der er ingen planer om at forbyde lakridspiber.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien om, at EU skulle være på vej med et forbud mod slik, der ligner tobak, er en and. Det fastslår presse- og informationschef Jens Ring fra Europa-Kommissionens kontor i København torsdag over for dr.dk.

»Der står intet om lakridspiber i det omdiskuterede direktiv,« understreger Jens Ring.

EU-direktivet, som informationschefen refererer til, stammer ifølge dr.dk fra 2012 og handler om, hvordan myndighederne kan forhindre børn og unge i at ryge.

Debatten om lakridspiberne har direkte afsæt i Europa-Parlamentet, der for øjeblikket sidder og tager stilling til netop det direktiv. Her har en gruppe forslået, at »imiterede tobaksvarer« som slik, snacks, legetøj eller andre genstande, der har form af tobaksvarer, skal forbydes, da de kan appellere til børn.

Intentionen med ændringsforslaget er, at man ikke vil ægge unge, søgende sjæle til at begynde at ryge ved at give dem mulighed for at »lege« rygere med for eksempel lakridspiben som første skridt mod et sundhedsskadeligt tobaksforbrug.

Men ifølge Jens Ring skal der meget fantasi til at forestille sig, at lakridspiber falder under den kategori.

»Jeg kan godt slå fast engang for alle, at piberne ikke er i fare,« siger informationschefen.

Tidligere torsdag har talrige lakridspibe-tilhængere lavet støttegrupper på Facebook, og sundhedsminister Astrid Krag (SF) har forsøgt at mane til ro ved at sige til Politiken, at »saltbomber heller ikke gør børn til terrorister«.