Etisk Råds formand: Donation kan gøre graviditet til en vare

Såkaldt dobbeltdonation giver flere muligheder for at vælge et barns egenskaber, siger formand for Etisk Råd.

I Danmark er der krav om, at et barn skal være biologisk beslægtet med mindst en af sine kommende forældre.

Men debatten om, hvorvidt det skal være lovligt at få børn med både æg og sæd fra fremmede donorer, er igen relevant. Det siger formanden for Etisk Råd, Gorm Greisen.

Der skyldes blandt andet, at der i dag er mange kvinder, som donorer deres æg til barnløse, efter at betalingen er mangedoblet. Et bredt politisk flertal besluttede i maj i år at sætte betalingen for ægdonation op fra 500 til 7000 kroner.

Risikoen er dog, at der med såkaldt dobbeltdonation kan ske en "varegørelse" af både barn og graviditet, forklarer Gorm Greisen.

- Problemet er blandt andet, at det giver flere muligheder for at vælge et kommende barns egenskaber, siger Gorm Greisen i en skriftelig kommentar.

Samtidig kan donorer få en lille indkomst ud af at aflevere æg eller sæd til barnløse. Dermed kan der være flere, som gør det for pengenes skyld.

Sundhedsordførere fra samtlige Folketingets partier har ifølge Berlingske besluttet at bede Etisk Råd om en udtalelse om, hvorvidt man bør overveje at lempe forbuddet mod såkaldt dobbeltdonation.

- Rådet vil på næste møde tage stilling til om og hvornår, det vil behandle spørgsmålet, siger Gorm Greisen.

/ritzau/