Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Har du taget stilling til organdonation?«, kunne der stå på din computerskærm næste gang, du skal skifte adresse eller sygesikringskort.
Såkaldt »nudging« er nemlig en del af en ny handlingsplan, som regeringen tirsdag præsenterer. Målet er at få flere danskere til at krydse af på donorkortet.
Selvom formanden for Etisk Råd, Jacob Birkler, ikke har hørt særlige stærke argumenter mod nudging, advarer han om, at det kan få nogle danskere til i protest at sige nej tak til at være donor.
»I nogle tilfælde vil det være fint at blive gjort opmærksom på det vigtige i at være organdonor, og andre gange kan det få den modsatte effekt, fordi man som borger kan føle sig presset. Samtidig skal vi også respektere de borgere, der ikke ønsker at være organdonorer,« siger han og fortsætter:
»Generelt set kan man ikke sige, om nudging er rigtigt eller forkert. Jeg tror, de fleste kan være enige i, at det er vigtigt, at vi får fokuseret på det livgivende og agtværdige i at være organdonor, og at der er flere danskere, der tager stilling til det her vigtige spørgsmål.«
Ifølge Sundhedsministeriet er hver femte dansker i dag tilmeldt som organdonor. Men faktisk er helt op til 80 procent parate til at donere et organ, viser undersøgelser. Derfor er regeringen med sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i spidsen sammen med SF, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti blevet enige om en 23-punkts handlingsplan, der skal få flere danskere til at sætte det livsvigtige kryds.
Jacob Birkler understreger, at selve handlingsplanen ikke har været drøftet i Det Etiske Råd endnu. Men han påpeger, at det er helt naturligt, at der findes en stor del danskere, der bruger lang tid på at beslutte sig.
»Det valg foregår jo ikke sådan, at man tænker, »nu betaler jeg lige den der regning, så smutter jeg lige i Netto og handler, og så tager jeg lige stilling til organdonation«. Det er et grundlæggende eksistentielt valg, og man skal respektere, at der er nogle, der bruger tid på at tænke sig grundigt om,« siger han.