Et løsgående missil skifter kurs

Radikale Venstre har i Jens Rohde fået sig en ny DJ til næste års julefrokost. Og vel at mærke én af dem, der ikke er bange for at skrue helt op.

Jens Rohde blev valgt til Folketinget for Venstre i 1998 under sloganet »Hvorfor døje med Nyrup, når du kan rode med Jens?« Nu har han forladt partiet til fordel for de Radikale. Arkivfoto: Morten Dueholm Fold sammen
Læs mere

Jens Rohde har aldrig været bange for at skrue helt op. Hvad enten det har drejet sig om arbejdet som DJ i ungdomsårene, deltager i DRs underholdningsprogram »Showtime« eller udmeldinger som politiker, har det altid været med fuld blus på bassen.

Det gjorde sig også gældende, da Jens Rohde for ni år siden sagde farvel til Venstre for første gang –- partiet han har identificeret sig med, siden har var 15 år. Tilbage i efteråret 2006 annoncerede han således som partiets daværende politiske ordfører sin afsked med dansk politik for at tilgå »mit drømmejob« som administrerende direktør for TV 2s kommende radiokanal.

»Jeg kommer til at savne slagsmålene,« lød hans afskedssalut til Berlingske.

Dengang var han kendt som ordføreren, der som en anden politisk livvagt frygtløst kastede sig ind foran daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen for at stoppe kuglerne, bankede besværlige gruppemedlemmer på plads og gik løs på enhver oppositionspolitiker, der kom for skade at kritisere den borgerlige regerings politik. Ingen kunne vide sig sikre.

Som da Rohde svang pisken over den konservative skatteordfører Charlotte Dyremoses krav om skattelettelser:

»Hvis man tror, at man kan skabe forståelse for skattelettelser ved at strigle sin hest, så har man forstået mindre end intet om alt mellem himmel og jord,« lød det Rohde. Han anklagede også præster for misbrug af prædikestolen som politisk talerstol og fik undervejs store dele af det vestjyske bagland på nakken, da han nægtede at møde op til gudstjenesten forud for Folketingets åbning i protest mod en indremissionsk præst. Rohde gik i stedet i fitnesscenter.

Eller da S-formand Helle Thorning-Schmidt kom for skade at kalde Rohde for et løsgående missil, og han skød tilbage med bemærkningen om, at hun skam endnu havde til gode at se hans missil.

»Søndre Slagmark«

Jens Rohde kom i Folketinget tilbage i 1998 under sloganet »Hvorfor døje med Nyrup, når du kan rode med Jens?«. Det skete med en studentereksamen, et års studium på statskundskab samt erfaring fra et assistentjob for Venstre i bagagen. Gennem sine ungdomsår spillede han fodbold, arbejdede som DJ, reklamemand og selvudlært journalist og sportskommentator på Radio Viborg.

I løbet af få år blev Rohde en markant og betroet stemme i partiet, og i 2001 forfremmede formand Anders Fogh Rasmussen ham til politisk ordfører. Ikke kun politiske modstandere mærkede Rohdes kampgejst. Heller ikke andre Venstre-folk var han bleg for at duellere med, og da Jens Rohde flyttede opstillingskreds til Søndre Storkreds i København, endte han i en valgkamp mod partikollegaen og Søren Pinds allierede, Martin Geertsen, i hvad der populært blev kendt som »Søndre Slagmark«.

I åbent opgør

Drømmejobbet som radiodirektør varede imidlertid ikke engang et år, og Jens Rohde returnerede til Venstre og dansk politik og blev udpeget som Venstres spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet i 2009.

Men selv med base i Bruxelles var der ingen problemer med at råbe Venstres top op. I 2012 var han medunderskriver på en kontroversiel, EU-begejstret kronik, der skabte furore på partiets landsmøde, og under stor mediebevågenhed blev Rohde droppet som partiets spidskandidat til det næste EU-valg. Han blev dog valgt alligevel med knap 50.000 stemmer.

Sidste forår var Jens Rohde så blandt de mest profilerede Venstre-medlemmer, som åbent støttede Kristian Jensen i et formandsopgør mod Lars Løkke Rasmussen. På et dramatisk møde med Venstres hovedbestyrelse i Odense lykkedes det dog Løkke Rasmussen at fortsætte som formand.

Nu er Jens Rohde i stedet fortid i Venstre efter weekendens ramsaltede afsked. Slagsmålene? Dem vil han formentlig ikke savne denne gang. I hvert fald ikke de interne.

Til gengæld kan Morten Østergaard & Co. hos Det Radikale Venstre godt regne med at have fået sig en ny DJ til næste års julefrokost. Og én af dem, der ikke er bange for at skrue helt op.