Et flertal i Liberal Alliance peger på denne mand som Anders Samuelsens afløser

Tre af medlemmerne af Liberal Alliances fire mand store folketingsgruppe vil have den 27-årige Alex Vanopslagh til at efterfølge Anders Samuelsen som partiets politiske leder.

Alex
Pilen peger nu på det nyvalgte folketingsmedlem Alex Vanopslagh som Liberal Alliances nye politiske leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Et flertal i Liberal Alliances folketingsgruppe peger nu på det nyvalgte folketingsmedlem Alex Vanopslagh som partiets nye politiske leder.

Efter et katastrofalt valg består Liberal Alliances folketingsgruppe kun af fire medlemmer, og de tre genvalgte folketingsmedlemmer – Henrik Dahl, Ole Birk Olesen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille – peger alle på den 27-årige Alex Vanopslagh som Anders Samuelsens efterfølger.

Alex Vanopslagh har endnu ikke selv sagt åbent, at han kandiderer til posten som leder, efter Anders Samuelsen trak sig torsdag, men Ole Birk Olesen siger til Berlingske, at han gerne ser ham som leder.

Hvordan kan det være?

»Fordi han er dygtig. Vi har masser af talent i vores parti, og Alex er det mest lysende af talenterne,« siger han:

»Han har ført en fantastisk valgkamp i Vestjylland, hvor han har fået overraskende mange stemmer. Han er god til at formidle et budskab, så folk forstår det og tilslutter sig det og sympatiserer med det, og så er han også god til at få folk til at bakke op. Han samler folk omkring sig. Han er en ledertype, der kan udstikke en kurs og få folk til at hjælpe med at opnå målene.«

Alex Vanopslagh fik med 3.337 vestjyske kryds flere personlige stemmer end nogen af de andre tre folketingsmedlemmer.

Han har endnu ikke selv sagt åbent, at han vil være leder, men det er din klare opfordring til ham?

»Ja, det er min opfordring til ham, at han skal tage imod, at der – så vidt jeg har forstået – er en enig folketingsgruppe der siger, at det er ham, der skal være ledig.«

Han er nyvalgt, han er meget ung – er han den rette til at genrejse Liberal Alliance efter det meget dårlige valg, I fik?

»Ja, det er den klare forventning. Jeg tror også, han kan gøre det rigtig, rigtig godt. Han har gjort det godt, der hvor han har været tidligere, så hvorfor skulle han ikke kunne gøre det godt igen,« siger Ole Birk Olesen.

Henrik Dahl har tidligere sagt til DR, at han ser Alex Vanopslagh som den rette til at udstikke en ny kurs for partiet efter det dårlige valgresultat og den tumultariske valgperiode:

»Alex var en utroligt god formand for Liberal Alliances Ungdom i sin tid, så jeg tror da sagtens, at han kan omskoles til at være en god leder af Liberal Alliance også.«

Simon Emil Ammitzbøll-Bille bekræfter i en SMS til Politiken, at han støtter Alex Vanopslagh som leder.

Ingen kommentarer fra hovedpersonen

Det er endnu ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra Alex Vanopslagh selv til opfordringen fra partifællerne.

Han skriver i en SMS, at Liberal Alliance indkalder til pressemøde, når der er afholdt gruppemøde. Det bliver ikke lørdag.

Torsdag lod han i TV MidtVest forstå, at han ikke havde taget stilling til, hvorvidt han ville gå efter posten som politisk leder.

Til gengæld erklærede Alex Vanopslagh, at »jeg har aldrig været bange for at tage lederskab, hvad end det har været i gymnasiet, i kommunalpolitik, landspolitik eller ungdomspolitik«:

»Og det er jeg sådan set heller ikke nu.«

Alex Vanopslagh er opvokset i Struer og tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom.

Til kommunalvalget i november 2017 blev han valgt til Københavns Borgerrepræsentation, og han overtog rollen som Liberal Alliances vestjyske spidskandidat til folketingsvalget efter partiets landsformand, Leif Mikkelsen.

Vanopslagh er bredt anerkendt som et af partiets store talenter, har tidligere vundet DM i debat og har da også tidligere fortalt Berlingske, at han godt kan lide en tilgang til det politiske arbejde, hvor man søger at flytte danskernes holdninger gennem en aktiv værdipolitisk stillingtagen.

»Den ånd kan jeg godt lide: At man bruger den platform at sidde i Folketinget til at rykke befolkningen og tage nogle debatter, frem for at se på, om man kan lave et snottet jobfradrag,« sagde han og erklærede, at Schweiz for ham var et idealsamfund, »hvor man tager meget bedre hånd om de udsatte borgere og har skabt en succesfuld vindernation baseret på lave skatter«.

Kras kritik af ledelsen

Henrik Dahl rettede en sønderlemmende kritik af ledelsen i Liberal Alliance dagen efter valget, og allerede på valgaftenen gjorde han det klart, at han ikke ser Simon Emil Ammitzbøll-Bille som den rette arvtager.

»Der er jo mange ting, der er gået galt. Helt grundlæggende har regeringsdeltagelsen jo bare været en total katastrofe, som har ført til, at vi virkelig er gået tilbage i meningsmålingerne,« sagde Henrik Dahl til DR.

Direkte adspurgt, om det er en dysfunktionel folketingsgruppe, Alex Vanopslagh træder ind i, lyder Ole Birk Olesens svar:

»Nej, det er det ikke. Men alle kan komme til at tale over sig og komme til at sige nogle ting lidt hårdere, end de måske var ment. Jeg tror, der har været nogle ting, Henrik ikke har været enig i, og det har han så holdt igen med i noget tid, og så tænkte han: Nu er valget overstået, så nu kan jeg få lov til at sige noget, jeg har ment.«

Han uddyber:

»Jeg er overbevist om, at vi kan få tingene til at fungere i den nye folketingsgruppe. Og nu peger jeg også på den samme leder som Henrik, så dét er vi da i hvert fald enige om.«

»Anders Samuelsens valgnederlag er også mit«

Liberal Alliance fik blot 2,3 procent af stemmerne ved onsdagens folketingsvalg – en mærkbar tilbagegang i forhold til de 5,2 procent, partiet sikrede sig ved valget i 2015. Det pauvre resultat betød, at folketingsgruppen skrumpede fra 13 til fire medlemmer.

Anders Samuelsen blev end ikke valgt til Folketinget, og dagen efter valget tog han konsekvensen og trak sig som leder.

»Det skal have en konsekvens, at vi har fået så dårligt et valg. Et gammelt ordsprog siger, at sejren har mange fædre, men nederlaget kun en. Det er mit ansvar, at vi er endt der, hvor vi er, og der er brug for, at partiet får en mulighed for en ny start. Nu skal partiet videre, og det skal det uden mig,« sagde han til Berlingske.

Samuelsen sagde i samme forbindelse, at det var »hans forventning« og »det oplagte«, at hans nære ven og allierede samt partiets nummer to, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, ville tage over som leder.

Men fredag gjorde han det klart, at han ikke har i sinde at stille sig i spidsen for partiet:

»Jeg ønsker ikke at være politisk leder for Liberal Alliance,« sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille og uddybede:

»Anders Samuelsens valgnederlag er også mit, og jeg påtager mig det fulde ansvar.«

Ny rolle til Joachim B. Olsen

Joachim B. Olsen, der har været en markant stemme i Liberal Alliance, men ikke blev genvalgt til Folketinget ved dette valg, gav tidligere lørdag også Alex Vanopslagh sin fuldtonede støtte.

»Lad mig slå fast: Jeg mener, at Alex Vanopslagh skal være politisk leder af Liberal Alliance. Alex har talentet og evnerne. Han har min fulde opbakning,« skrev han på Facebook.

Joachim B. Olsen skrev opslaget, efter der pludselig var opstået spekulationer om, hvorvidt han kunne bringes i spil som ny leder, også selv om han ikke blev genvalgt.

Ole Birk Olesen mener, at Joachim B. Olsen i stedet bør have en anden central post i partiet frem mod næste folketingsvalg.

Kunne Joachim B. Olsen være landsformand i stedet for Leif Mikkelsen?

»Jeg synes i hvert fald, at Joachim skal have en rolle i Liberal Alliance fremover. Han er en del af partiets sjæl, og ham kan vi ikke undvære i de kommende år. Jeg har en forventning om, at næste gang der er folketingsvalg, går Liberal Alliance frem igen, og så håber jeg, at Joachim bliver medlem af Folketinget igen. Og i den mellemliggende periode skal vi finde ud af at gøre brug af hans evner bedst muligt,« siger Ole Birk Olesen.

Hvordan kunne I gøre brug af dem bedst?

»Der er forskellige måder, man kan gøre det på. Og jeg kan ikke komme det nærmere.«