Et flertal i Folketinget vil forbyde Hizb ut-Tahrir

Med justitsminister Mette Frederiksen i spidsen ønsker et politisk flertal, at Rigsadvokaten undersøger, om det er muligt at tvangsopløse den omstridte islamiske forening Hizb ut-Tahrir.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den islamiske forening Hizb ut-Tahrir, som blandt andet erklærer, at de vi afskaffe demokratiet og indføre et islamisk kalifat, er allerede forbudt i en række lande.

Nu vil et flertal i Folketinget med justitsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen have Rigsadvokaten til at undersøge, om det er muligt også at forbyde Hizb ut-Tahrir i Danmark og tvangsopløse foreningen. Det skriver Politiken.

»Min egen holdning er, at den organisation skal opløses. Og i det sekund, Rigsadvokaten mener, at der er grundlag for at få dem opløst, skal det ske. Derfor er det afgørende, at Rigsadvokaten på baggrund af den seneste udvikling vurderer, om der nu er et grundlag for, at Hizb ut-Tahrir opløses,« siger Mette Frederiksen til Politiken.

Ifølge avisen bakker også Liberal Alliance, SF og Dansk Folkeparti op om, at sagen skal granskes af Rigsadvokaten.

Hizb ut-Tahrirs er uforstående over for politikernes ønske. Foreningens talsmand, Junes Kock, kalder det ifølge Politiken »et tegn på desperation og en klar falliterklæring«.

Rigsadvokaten skal undersøge, om Hizb ut-Tahrirs arbejde strider mod blandt andet grundlovens paragraf 78. Paragraffen forbyder foreninger, der »søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende«.