Et flertal af danskere vil forbyde blokader

Seks af ti danskerne er imod 3Fs konflikt mod Restaurant Vejlegården og vil forbyde blokader mod virksomheder omfattet af en landsdækkende overenskomst.

Medlemmer af IT-medarbejdernes fagforening PROSA blokerer indgangen til CSC's danske hovedkvarter i Valby i april 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommerens mest omtalte blokade mod Restaurant Vejlegården møder modstand fra et flertal i befolkningen.

Det viser en meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten. Her svarer 57,5 procent af de adspurgte, at de er imod 3Fs blokade, som har betydet, at Restaurant Vejlegården ikke kan få leveret post, hentet skrald eller få annoncer i det lokale dagblad, fordi virksomheden har indgået overenskomst med Kristelig Fagbevægelse.

Konflikten er fuldt lovlig, men det vil Venstre og Dansk Folkeparti sætte en stopper for med et forslag om at forbyde blokader mod virksomheder, som har en overenskomst med en landsdækkende lønmodtagerorganisation. Det forslag støtter 6 af 10 danskere ifølge meningsmålingen.

Arbejdsgiverforeningen i restaurationsbranchen frabeder sig politisk indblanding.

- Følelserne er i kog lige nu, men man skal tænke sig meget grundigt om, inden man ændrer den danske model. Det vil få betydning for hele det danske arbejdsmarked og ikke bare for en restaurant i Vejle, siger Jens Zimmer Christensen, formand for Horesta.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs, fastholder, at det er nødvendigt at »modernisere« den danske model.

- Ellers vil den miste legitimitet og ikke overleve det 21. århundrede, for helt almindelige danskere vil ikke finde sig i at blive tvunget til at være medlem af en organisation, som de ikke ønsker at være medlem af, siger hun til Jyllands-Posten.