Et bredt Folketing tordner mod Rusland og kalder på øjeblikkelige sanktioner – Danmark »står side om side med Ukraine«

En bred vifte af Folketingets partier kalder på en klar og resolut respons i form af sanktioner mod Rusland, efter Vladimir Putin mandag sagde, at Rusland anerkender to udbryderrepublikker i Østukraine som selvstændige, og planlægger at indsætte russiske tropper.

 
Tidligere vurderede analytikere, at en mulig russisk militæroperation mod Ukraine først ville være mulig flere uger ude i fremtiden. Nu er muligheden rykket et stort skridt tættere på. Grafik: Kristian Stauning Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag kom den russiske præsident, Vladimir Putin, med en melding, der ses som en markant optrapning af konflikten om Ukraine.

Således anerkendte Putin de to udbryderrepublikker i det østlige Ukraine, Donetsk og Luhansk, som selvstændige og sagde, at Rusland vil sende »fredsbevarende« tropper ind i regionerne.

Det er et brud på international ret, lyder anklagen, og en bred vifte af Folketingets partier fordømmer nu Ruslands ageren og kalder på øjeblikkelige sanktioner mod stormagten.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) »fordømmer den skadelige, fjendtlige russiske beslutning,« skriver han på Twitter og understreger, at »Danmark står fast i sin støtte til af Ukraines suverænitet og territoriale integritet.«

Til TV 2 News sagde udenrigsministeren også, at Danmark i regi af EU skal være med til at iværksætte sanktioner mod Rusland som et svar på mandagens melding fra Putin.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er også kommet med en officiel udtalelse fra Statsministeriets Twitter-profil, hvor hun understreger, at Ruslands ageren ikke vil »gå hen ubesvaret«, og at Danmark står »side om side med Ukraine«.

North Stream 2

I EU har kommissionsformand Ursula von der Leyen og EU-præsident Charles Michel også kaldt den russiske aggression for at et åbenlyst brud på international ret og på Minsk-aftalen fra 2015.

Den indebærer blandt andet en gensidig våbenhvile i de oprørsdominerede områder omkring Donetsk og Lugansk og fraværet af udenlandske tropper i regionerne.

»Unionen vil reagere med sanktioner mod dem, der er involveret i denne ulovlige handling,« lyder det i en skriftlig erklæring.

Den møder opbakning fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, og Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

»Der er behov for en klar respons fra Europa: Få gang i de sanktioner nu,« skriver Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.

Martin Lidegaard efterspørger ligeledes »proportionale sanktioner«.

»Det er Europa, der har langt den største handel med Rusland – og dermed også bedst mulighed for handling med indbyrdes solidaritet,« skriver han på Twitter.

Mai Villadsen fordømmer på Twitter også »på det kraftigste« Putins anerkendelse af Luhansk og Donetsk som selvstændige republikker.

Og hun bedyrer, at det skal mødes med »politisk og økonomisk pres« ved blandt andet at lukke for gasledningen North Stream 2, der leverer gas til Tyskland.

Noget, flere partier har kaldt på tidligere, og som USAs præsident, Joe Biden, også har lovet at gøre,  hvis det russiske militær krydser grænsen til Ukraine.