Et angreb på friheden

Ulla Tørnæs (V) Foto: Pressefoto
Læs mere
Fold sammen

Den seneste uge har været præget af det frygtelige terrorangreb på det franske magasin Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris. Det er ikke kun et frygteligt og fejt terrorangreb, men et angreb på selve EU's fundament - vores ytringsfrihed, religionsfrihed og demokrati. Terroristerne fra Paris sympatiserer med Islamisk Stat. Islamisk Stat har voldtaget islam og taget 1,5 milliarder muslimer til fange i deres forskruede fortolkning af deres religion. Det er helt afgørende, at vi i denne situation meget klart siger, at terroristerne fra Paris fejt gemmer sig bag islam. De har intet til fælles med de 200.000 muslimer, der udgør det helt overvejende flertal af muslimer i Danmark.

Her en uge efter angrebet, skal vi træde et skridt tilbage og spørge os selv, hvad vi kan gøre for at beskytte vores grundlæggende værdier i fremtiden. I EU har vi meget, vi kan gøre. I stort set alle terrorangreb siden 11. september 2001, har terroristerne været kendt af de forskellige myndighederne og efterretningstjenester rundt i Europa, men de har slet ikke været gode nok til at dele deres informationer og analyser. Det er ikke godt nok. Vi skal blive meget bedre til at dele vores viden, analyser og efterretninger. Det er den eneste måde, vi kan sætte ind over for en alvorlig trussel.

3000 unge europæere er draget i såkaldt hellig krig i Syrien og Irak. Der er intet helligt ved den krig, og vi må ikke se passivt til, mens unge europæere drager afsted. Derfor har Venstre foreslået, at vi skærper reglerne for rejser til Syrien og Irak, så man skal have en udrejsetilladelse, før man kan tage afsted. Lovlige ærinder som humanitært arbejde eller journalistiske opgaver berøres ikke, men kan man ikke bevise, at man har et lovligt ærinde, kan man straffes, når man kommer hjem. Forhåbentlig kan det også afholde nogen fra at tage afsted.

Vi står i en ekstraordinær situation, og det kræver ekstraordinære tiltag. Ifølge PET er 90 unge danskere draget i krig i Syrien og Irak. Her begår de ikke kun ulovligheder, men de modtager også militær træning. Det kan blive meget farligt for de danske samfund senere hen. Men politiet og anklagemyndigheden kan ikke bevise ulovlighederne, og derfor er de unge mennesker ikke blevet straffet. Det kan vi ikke sidde passivt og se på.

Men vi skal også gøre tingene bedre i Europa. Vi har en masse gode forslag liggende, som EU endnu ikke har leveret på som fx fokus på radikalisering i fængslerne, udveksling af information mellem vores efterretningstjenester og bedre kontrol ved vores ydre grænser. Det er gode principper, men vi mangler handling. Det skal vi sætte gang i nu. Derudover skal vi have en markant styrkelse af det europæiske politisamarbejde, Europol med fokus på terrortruslen og vi skal have en markant styrkelse af den fælles europæiske anklagemyndighed, så vi identificerer terroristerne, kan efterforske dem og sætte dem bag lås og slå. Danmark skal deltage i kernen af det arbejde, og ikke stå på sidelinjen og se til. Det understreger kun, hvor vigtigt det er, at vi får omdannet retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

I søndags gik over en million mennesker og 40 statsledere på gaden i Paris i protest mod terrorangrebet. I søndags var Paris den frie verdens hovedstad, og Paris sendte et klart signal til terroristerne: vi står sammen i forsvaret af frihedsrettighederne, og terrorangrebet vil ikke få lov at lave en eneste ridse i vores demokrati. Vi er stærkere og klogere, når vi arbejder sammen. Det skal vi naturligvis også gøre i kampen mod terrorisme. Derfor skal EU træde sammen med en stærk og klar fælles indsats mod terrorisme, og Danmark skal deltage i kernen af det samarbejde.