Espersen sætter Marie Krarup på plads: Jeg er ikke enig med hende. Og det har hun forstået.

DFs forsvarsordfører Marie Krarup påstår, at Forsvarets Efterretningstjeneste bevidst overdriver truslen fra Rusland. Det er hverken DFs ledelse eller Varde-lokalforening, hvor hun er valgt, enig i.

DFs næstformand Søren Espersen afviser, at Forsvarets Efterretningstjeneste bevidst overdriver trulsen fra Rusland for at fjerne fokus fra islamisk terror. Det påstår DFs forsvarsordfører Marie Krarup ellers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Marie Krarup er i dag blevet sat på plads.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører har bestemt ikke opbakning fra partiledelsen til den beskyldning, som hun i et interview i dagens Jyllands-Posten, fremsætter mod Forsvarets Efterretningstjeneste.

Her påstår Krarup, at tjenesten i sin seneste risikovurdering fra december 2016 overdriver truslen fra Putins Rusland. Og at det er en »afledningsmanøvre,« der skal fjerne fokus fra islamistisk terror.

»Det er jeg ikke enig med Marie Krarup i,« siger Søren Espersen, DFs næstformand, nu til Berlingske:

»Jeg tror bestemt, at der lægges vældig stor vægt på bekæmpelsen på islamiske terrorgrupper i et rigtig godt samarbejde med de øvrige efterretningstjeneste-grupper. Samtidig er man klar over, at man skal være årvågen i Østersøen. Men hvis det drejer sig om en trussel mod det danske folk, er den islamiske trussel langt, langt større end de russiske, som foreløbig er på et meget, meget lavt niveau.«

Søren Espersen understreger, at man i forhold til Rusland skal huske på, at Danmark er et NATO-land. Og at danskerne befinder sig under »NATOs beskyttende vinger«.

»Men hendes bemærkning om, at det er en afledningsmanøvre. Dén kan jeg ikke genkende, og det har jeg også talt med hende om. Og det siger hun også, at hun ikke mener,« siger næstformanden.

Marie Krarup er direkte citeret i Jyllands-Posten for at sige: »Så i virkeligheden er det en fantastisk afledningsmanøvre at tage Rusland med.«

»Dét er jeg ikke enig med hende i. Det har jeg også ladet hende forstå. Og det har hun også forstået.«

Gik hun for langt, da hun kaldte det for en afledningsmanøvre?

»Jeg synes ikke, man skal blæse det hér op til mere, end det er: En irritation over den hysteriske kolde krig der er ved at blive skabt af EU specielt, men også af USA. Og der kan man godt komme til at bruge nogle udtryk. Sådan er det.«

Trussel og tillid

Risikerer det ikke at underminere borgernes tillid til Forsvarets Efterretningstjeneste, at en folkevalgt politiker som Marie Krarup beskylder tjenesten for bevidst at vildlede om truslen mod Danmark?

»Jeg tror, at der er en kæmpestor tillid til efterretningstjenesten. Den ved jeg også, at Marie Krarup deler.«

Hun udtrykker ellers ikke ligefrem tillid til efterretningstjenesten, når hun beskriver, at det er en afledningsmanøvre.

»Jeg har talt med hende om afledningsmanøvre. Den diskussion er ude. Og jeg har ikke nogen grund til at tro, at nogen skulle have mindre tillid til efterretningstjenesten efter det hér. Vi har i vores parti en kæmpe tillid til efterretningstjenesterne, både forsvarets og politiets. Det har Marie også.«

Vil DFs ledelse undskylde til Forsvarets Efterretningstjeneste?

»Det kan jeg love dig for, at vi ikke vil. Det er en del af den politiske debat. Vi løber ikke rundt og undskylder,« fastslår Søren Espersen.

Heller ikke Torbjørn Fristed, som er formand for Varde Lokalforening, hvor Marie Krarup er valgt, mener, at Forsvarets Efterretningstjeneste rimeligvis kan beskyldes for at foretage en afledningsmanøvre ved at fremhæve truslen fra Putins Rusland.

»Det må stå for Maries egen regning,« siger Torbjørn Fristed og fortsætter:

» Vi har fuld tillid til Forsvarets Efterretningstjeneste, og vi tror ikke, at efterretningstjenesterne – hverken politiets eller forsvarets – bevidst forsøger at vildlede danskerne for at fjerne fokus fra islamisk terror, hvilket er det, som hun siger.«