Espersen melder afbud til USA-rejse efter Kofods »nigger«-tweet

Et omstridt tweet fra socialdemokraten Jeppe Kofod får DFs Søren Espersen til at droppe USA-tur.

Søren Espersen (DF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Søren Espersen (DF), melder afbud til en tur, nævnet har planlagt til USA til efteråret, skriver DR.

Det sker med henvisning til et meget omdiskuteret tweet fra europaparlamentariker Jeppe Kofod (S), hvor Kofod skriver, at Espersen skulle have omtalt USAs præsident Barack Obama som »nigger«.

»Jeg har besluttet ikke at deltage i Udenrigspolitisk Nævns tur til Washington i september, fordi det her vil komme til at overskygge det hele. Det er ganske kort tid før præsidentvalget, og der vil være masser af kongresmedlemmer og senatorer, vi skal møde, og hvis de har indtrykket af, at det er, som Jeppe Kofod siger, så deltager jeg ikke,« siger Søren Espersen til DR.

Han tilføjer, at han anser sagen for så alvorlig, at den kan skade forholdet mellem Danmark og USA.

Hele sagen bunder i, at Søren Espersen i et interview med TV 2 sagde, at det var i orden at bruge betegnelsen »neger«.

»Tag sådan en som Obama - hvad er han? Vi ved godt, hvad det drejer sig om. Man taler jo om den første neger i USAs præsidentembede,« sagde Espersen.

Det fik Jeppe Kofod til tasterne. I et tweet formuleret på engelsk skrev han:

»DF Chair of Danish Parliament Foreign Policy Committee calls Barack Obama first nigger President. Scandal!«

Søren Espersen er rasende over, hvordan Kofod har oversat hans ordvalg.

»Hvis man ikke kan forstå de to engelske udtryk 'negro' og 'nigger', så er det, fordi man er meget, meget dårlig til engelsk.«

»Jeg har ingen skyld i det her, og jeg holder mig væk for ikke at ødelægge turen for de andre, og for ikke at ødelægge forholdet mellem Danmark og USA,« siger Søren Espersen til DR.

I en skriftlig kommentar siger Jeppe Kofod, at Søren Espersen må selv om, hvorvidt han rejser til USA.

»Hvis Søren Espersen ikke mener, at han kan forsvare sine udtalelser om Obama i USA, så må det være hans sag, og så må han lade være med at rejse til USA.«

»Jeg har påpeget, at det er upassende for en siddende formand for Udenrigspolitisk Nævn at udtale sig som Søren Espersen har gjort, og det står jeg ved. Hvilke konsekvenser Søren Espersen drager af dette, må være op til ham selv,« mener Kofod.

Ifølge flere ordbøger kan 'neger' bedst oversættes med ordet 'negro', der af nogle vil blive opfattet som nedsættende, mens ordet 'nigger' betegnes som et stærkt nedsættende skældsord.

/ritzau/