Esben Lunde Larsen vildledte europæiske ministre

Lunde sendte sidste år et brev til 20 EU-kolleger, hvor han advarede om, at et nyt udspil fra kommissionen gik ud over dens beføjelser. Men regeringens egne embedsmænd var nået til det modsatte.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

I oktober skrev miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) et brev til ministerkollegaer i 20 EU-lande for at opfordre dem til at stemme nej til et udspil fra EU-Kommissionen.

Kommissionen ville med udspillet have EU-landene til at gøre en større indsats for at leve op til forpligtelserne i det såkaldte havstrategidirektiv, men ifølge det brev, som ministeren sendte til de andre lande, var udspillet så omfattende, at kommissionen overskred sine beføjelser ved at fremsætte det.

Det er bare stik imod, hvad regeringens egne embedsmænd ved mindst to lejligheder har vejledt ministeren om, skriver Dagbladet Information: EU-Kommissionen overskred ikke sine beføjelser med udspillet. Det skriver eksempelvis en kontorchef fra Udenrigsministeriet (UM) i en mail til Miljø- og Fødevareudvalget samme dag, som Esben Lunde Larsen sender brevet til ministerkollegaerne.

»Som vi tidligere har givet udtryk for (…) finder UM ikke umiddelbart, at der er belæg for at sige, at Kommissionen er gået ud over sine beføjelser (som vi jo i øvrigt selv har været med til at give dem),« skriver kontorchefen i mailen, som er et dokument af flere, som Information har gennemgået om forløbet.

Information beskrev allerede i lørdags, hvordan den danske regering har brugt mange kræfter på at bekæmpe EU-Kommissionens forslag, som skal sikre et bedre havmiljø, og Lundes brev til sine europæiske ministerkolleger var et led i den danske kampagne mod forslaget.

Radikale Venstres miljøordfører Ida Auken mener, at ministeren med brevet er skyldig i en »meget voldsomt politisering af fagligheden«.

»Han bruger et argument, som hans eget system ikke er enig i,« siger hun til Information.

Enhedslistens miljøordfører Maria Gjerding mener, at ministerens formulering i brevet er »under al kritik«.

»Alt tyder på, at han har været udmærket klar over, at det, der stod i brevet, var usandt. Alligevel går han videre med det til sine ministerkolleger,« siger hun til Information.

Juridisk set er der dog ikke noget i vejen for, at Esben Lunde Larsen skriver noget andet end det, embedsmændene vejleder til, for brevet er ikke omfattet af ministeransvarlighedsloven, forklarer juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet. Der er med andre ord ingen regler for, hvilke argumenter en minister kan bruge over for andre lande for at påvirke en beslutning på EU-niveau.

»Ministeren kan forsøge at påvirke beslutningsprocesserne, så kraftigt han vil. Det er en politisk forhandling, hvor parter med forskellige synspunkter og interesser står over for hinanden. Det er ikke en spejdertur,« siger han til Information.

Esben Lunde Larsen bekræfter Udenrigsministeriets indvending, men tilføjer, at han fik mandat fra regeringen til at forsøge at få afstemningen behandlet som egentlig lovgivning fremfor en teknisk ændring.

»Det er korrekt, at Udenrigsministeriet havde en umiddelbar vurdering af, at det var der hjemmel til, men jeg fik et regeringsmandat til at forsøge at få forslaget behandlet i rådet (Det Europæiske Råd, red.) på grund af de omfattende konsekvenser i forslaget,« skriver Esben Lunde Larsen i en mail til Information.