Esben Lunde frifundet for uredelighed: »Det er menneskeligt at fejle«

Genbrug i afhandling er bagateller, lyder det fra Praksisudvalget. Hvis der mangler en fodnote, så er det en fejl, siger Lunde og understreger, at den kritiserede del handler om ni linjer i en afhandling på over 300 sider.

Esben Lunde Larsen er en tilfreds mand, efter at Praksisudvalget på Københavns Universitet har afgjort, at han ikke har handlet i strid med god videnskabelig praksis i sin ph.d.-afhandling om Grundtvig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Esben Lunde Larsen er en tilfreds mand, efter at Praksisudvalget på Københavns Universitet har afgjort, at han ikke har handlet i strid med god videnskabelig praksis i sin ph.d.-afhandling om Grundtvig.

»Jeg er naturligvis tilfreds med den konklusion, som Praksisudvalget har draget. Og den bekræfter det, som jeg har sagt fra begyndelsen, at jeg ikke har handlet i strid med god videnskabelig praksis,« siger Esben Lunde Larsen og fortsætter:

»Nu afventer jeg, at Københavns Universitet har tid til at se afgørelsen igennem og kommer med et endeligt svar. Men det er klart, jeg er meget, meget tilfreds med konklusionen fra Praksisudvalget.«

Udvalget har fundet 19 tilfælde af genbrug i ministerens ph.d.-afhandling, men i de fleste tilfælde er der tale om "bagateller", lyder det.

Dog kalder udvalget det kritisabelt, at én specifik forfatter ikke er citeret og nævnt i litteraturlisten. Ligesom de mener, at det generelt bør fremgå, når en afhandling bygger på et kandidatspeciale, som det er tilfældet her.

»Hvis der mangler en fodnote, så er det en fejl. Men det drejer sig om ni linjer i en afhandling på over 300 sider, og det ærgrer mig selvfølgelig. Men det er en fejl, og det er menneskeligt at fejle,« siger han.

Esben Lunde Larsen, der er tidligere uddannelses- og forskningsminister, havde selv bedt Københavns Universitet gå hans ph.d.-afhandling igennem med en tættekam.

Det skete, efter at han i pressen var blevet beskyldt for at have plagieret dele af afhandlingen, dels fra tekster, han selv tidligere havde offentliggjort, og dels fra andre forfattere.

Men sagen har naturligvis sat sine spor, siger ministeren.

»Jeg er selvfølgelig meget opmærksom på, hvad der foregår omkring mig, og at der er udfordringer i at arbejde i spændingsfeltet mellem politik, forskning og medier.«

Har sagen haft betydning for, at du nu ikke længere er uddannelses- og forskningsminister og i stedet sidder som miljø- og fødevareminister?

»Nej, det har den ikke.«

/ritzau/