Esben Lunde frifindes for ph.d.-plagiat

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) frifindes for plagiat i sin ph.d.-afhandling.

Universitetet har fundet 19 tilfælde af genbrug i ministerens ph.d.-afhandling, men finder altså, at der her ikke er handlet mod reglerne om god videnskabelig praksis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tekstsammenfald, men det er bagateller og derfor ikke videnskabelig uredeligt.

Sådan lyder konklusionen fra Københavns Universitets Praksisudvalg, efter at udvalget har gennemgået miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling om N.F.S. Grundtvigs frihedsbegreb.

»Det er ofte korte eller refererende tekstpassager samt tekster, der gengiver en almen forståelse. I de fleste tilfælde er der således tale om »bagateller,«, skriver universitetet.

LÆS MERE OM AFGØRELSEN HER.

Universitetet har fundet 19 tilfælde af genbrug i ministerens ph.d.-afhandling, men finder altså, at der her ikke er handlet mod reglerne om god videnskabelig praksis.

I et tilfælde er der dog anledning til kritik, mener udvalget, der har afgivet en enstemmig udtalelse.

»Det er dog kritisabelt, at én specifik forfatter ikke er citeret og nævnt i litteraturlisten, ligesom det generelt bør fremgå, når en afhandling bygger på et kandidatspeciale, som det er tilfældet her,« skriver Praksisudvalget.

Praksisudvalget er sammensat på tværs af universitetet og afgør sager uafhængigt af ledelsen.

»Det er en både klar og nuanceret afgørelse, fakultetet har modtaget fra Praksisudvalget. Vi vil nu vurdere perspektiverne i afgørelsen og følge sagen til dørs både i det konkrete tilfælde og med henblik på de mere principielle aspekter,« udtaler dekan på KU, Kirsten Busch Nielsen, i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen fra Københavns Universitet står der, at Praksisudvalget har indhentet oplysninger fra den tidligere ph.d.-studerende.

Udvalget har, står der i pressemeddelelsen, taget til efterretning, at Lunde Larsen beklager, at han ikke har oplyst, at han i ph.d.-afhandlingenen er gjort brug af sit speciale, der også handler om Grundtvig. Det burde være fremgået i f.eks. et forord eller på anden måde, vurderer udvalget.

Udvalget har også modtaget en beklagelse fra Lunde Larsen for flere tilfælde af genbrug af tekst fra en teologisk artikelsamling uden kildeangivelse, står der videre.

Det var Esben Lunde Larsen selv, der anmodede universitetet om at undersøge ph.d.-afhandlingen på grund af rygter om plagiat.