Esben Lunde beskyldes for ph.d.-plagiat

Professor vurderer, at en passage i videnskabsministers ph.d. nærmer sig plagiat. Minister afviser.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) beskyldes nu for at nærme sig plagiat i sin ph.d.-afhandling, skriver DR og Ekstra Bladet.

Kritikken kommer fra professor Peter Sandøe, der er næstformand for Praksisudvalget, som behandler spørgsmål om god videnskabelig praksis, på Københavns Universitet.

Kritikken omhandler en passage på fem linjer i Esben Lunde Larsens afhandling. Linjerne ligger nemlig forbavsende tæt op af en formulering fra en bog af Ove Kaj Petersen, der er en dansk politolog og professor i politisk økonomi på Copenhagen Business School (CBS).

»Læseren får det indtryk, at de fine ord er et udtryk for forfatterens eget forsøg på at sammenfatte en central pointe i afhandlingen. Hermed nærmer vi os plagiat, som er en form for videnskabelig uredelighed. På det foreliggende grundlag er det dog så svært at afgøre, om der er tale om en sjuskefejl eller bevidst snyd,« siger Peter Sandøe til Ekstra Bladet.

I et skriftligt svar til avisen afviser Esben Lunde Larsen, at der skulle være tale om »bevidst snyd«.

»Alle kan begå fejl - også jeg - og jeg har hørt rygterne om, at nogen spekulerer i, at det skulle være tilfældet. Derfor har jeg som ph.d. bedt Københavns Universitet vurdere, om det kan foretage en undersøgelse af den anvendte videnskabelige praksis i min forskning, sådan som universitetet kan gøre, hvis der kører den slags rygter,« skriver han til Ekstra Bladet.

For at afprøve plagiat-rygterne har DR Videnskab testet ministerens ph.d.-afhandling i programmet PlagScan, der bruges til at afsløre snyd.

Programmet afslører, at der er flere afsnit i ministerens afhandling, som indeholder en høj grad af sammenfald med andre kilder, skriver dr.dk.