Erhvervsskoler håber ny aftale giver flere kursister

Det er positivt, at man vil hjælpe efteruddannelsesinstitutionerne i ny aftale. Men pengene er måske for få.

Det er positivt, at man vil hjælpe efteruddannelsesinstitutionerne i ny aftale. Men pengene er måske for få. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

I den netop indgåede trepartsaftale mellem regeringen og repræsentanter for henholdsvis lønmodtagere og arbejdsgivere er der enighed om at give et økonomisk løft til de institutioner, der udbyder efteruddannelse.

Men de 420 millioner kroner, der er afsat til at styrke arbejdsmarkedsuddannelserne, de såkaldte AMU-kurser, kan måske være for lidt.

Det mener direktør i Danske Erhvervsskoler og -gymnasier, Lars Kunov.

»Jeg kan godt være bange for, om det her er tilstrækkeligt til at løfte institutionerne nok på det her område,« siger han.

Godt nok hæves taksterne til AMU-kurserne, så skolerne kan tjene mere på kursisterne.

Men den øvrige del af aftalens kvalitetsløft på i alt 420 millioner kroner går ud på at frede AMU-kurserne for regeringens omprioriteringsbidrag de næste fire år.

Det er ifølge Lars Kunov ikke noget, der tilfører de i forvejen pressede AMU-kuser flere midler.

»Vi synes selvfølgelig, at det er godt, at vi slipper for omprioriteringsbidraget på det her område. Vi har sådan set ikke noget at omprioritere med, fordi uddannelserne er skåret ind til benet.«

- Men samtidig betyder det ikke, at der kommer flere penge til området. Det er områdets egne penge, der skal gå til den her kvalitetspulje, siger Lars Kunov. Dermed afhænger kursernes økonomi ifølge ham af, om der kommer flere kursister.

»Det er aktiviteterne, det står og falder med. Kan man øge dem, så går det, men hvis ikke, så er der ikke meget at tære på,« siger han.

Han håber at et andet element i trepartsaftalen, en højere godtgørelse til alle på AMU-kurser, kan sørge for netop det.

I aftaleteksten fremgår det, at støtte til voksen efteruddannelse, VEU-godtgørelsen, hæves i en periode på fire år fra 80 til 100 procent af højeste dagpengesats.

/ritzau/