Erhvervsministeren har aktier for millioner i Novo og Apple

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har aktier for halvanden million kroner i Apple og godt en million i Novo Nordisk, viser en ny opgørelse fra regeringen. Problematisk, mener Enhedslisten, mens Dansk Folkeparti finder det uproblematisk.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er ifølge en ny opgørelse regeringens mest velhavende minister, blandt andet med aktier i Apple og Novo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Hvordan ser ministrenes privatøkonomi ud?

Det spørgsmål kan danskerne nu få svar på, efter at Statsministeriet i dag har frigivet en opgørelse over alle den nye VLAK-regerings ministres privatøkonomiske interesser.

Af opgørelsen fremgår det bl.a., at Danmarks nye erhvervsminister, den konservative Brian Mikkelsen, har aktier for 1,5 millioner kroner i den amerikanske IT-gigant Apple og godt en million kroner i medicinalselskabet Novo Nordisk - Danmarks mest værdifulde virksomhed.

Brian Mikkelsen har også aktier i andre, danske C20-selskaber - eksempelvis for 607.000 kroner i Chr. Hansen Holding og 258.000 i biotekselskabet Genmab.

Samlet har han aktier for 3,79 millioner kroner.

Men er det så overhovedet et problem, at erhvervsministeren har en økonomisk interesse i flere store erhvervsvirksomheder?

Nej, mener regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

»Det er jo store beløb, men jeg vil ikke sige, at fordi du bliver minister for et bestemt område, så skal du tvinges til at sælge dine aktier i Danske Bank eller Novo Nordisk med et tab eller en gevinst til følge. Det ville være vanvittigt,« siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby, der også selv ejer aktier og har lagt det åbent frem på Folketingets hjemmeside.

»Jeg sidder som ordfører for bankerne, selvom jeg har har aktier i Danske Bank og er kunde i en anden bank. Det kan vi ikke rigtig undgå,« tilføjer han.

Hos Enhedslisten er holdningen derimod en ganske anden. Partiets finansordfører, Pelle Dragsted, kalder det »rigtig godt, at de her oplysninger kommer frem«, men mener, det er et problem, hvis politikere har for store privatøkonomiske interesser.

»Der er en risiko for, at folk kan få den opfattelse, at det påvirker hans (Brian Mikkelsen, red.) holdning. Derfor synes jeg, man bør gøre så meget, man overhovedet kan for at undgå det her,« siger han og fortsætter:

»Det er samme diskussion, som man har med Donald Trump i USA. Jeg ved godt, det er nogle helt andre formuer, vi der taler om, men det er det samme princip; nemlig, at når du er minister og magthaver, bør der ikke være nogen tvivl om, at din holdning er upåvirket af egne interesser,« siger han.

Så længe det er åbent, og der ikke er konkrete eksempler på en sammenblanding af interesser, der kan problematiseres, har politikere så ikke lov til også at have en privatøkonomi?

»Jeg mener heller ikke, der skal lovgives om det. Det må være Brian Mikkelsen og andre ministres vurdering, om de vil stå på mål for det. Men jeg vil sige det sådan, at når vi ser på verden generelt, så sker der en for stor en sammenblanding af privatøkonomiske og politiske interesser.«

Vi er jo allesammen mennesker. Som politiker kan man også have en bolig med stor friværdi eller afdragsfrit lån. Er det så også et problem? 

»Selvfølgelig er det sådan, og vi er som politikere bare borgere i samfundet. Derfor skal man som udgangspunkt have tillid til, at man holder tingene adskilt. Men der er tale om meget, meget store investeringer i virksomheder, som, vi ved, har en meget aktiv lobbyvirksomhed over for politikerne. Derfor mener jeg, Brian Mikkelsen og andre bør tænke over, om det er klogt, at der opstår den mistanke,« siger Pelle Dragsted.

Også andre ministre har aktier

Det er fast kutyme, at regeringens ministre lægger deres økonomiske interesser frem. Det har således også tidligere været debatteret, at finansminister Thor Pedersen havde aktier for et millionbeløb i en række selskaber.

Også andre ministre i Løkkes regering har aktier i danske selskaber - dog i langt mindre målestok end Brian Mikkelsen.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har aktier for 132.916 kroner i DSV, 78.200 kroner i Novo Nordisk, 52.560 i TopDanmark og 62.965 kroner i Rockwool.

Skatteminister Karsten Lauritzen har Novo-aktier for 50.260 kroner.

Uddannelsesminister Søren Pind (V) har aktier i den københavnske webvirksomhed Propeople, som anslås at have en værdi af 1,5 millioner kroner. Derudover har Pind aktier for 79.000 kroner i Jeudan, 86.000 kroner i Novo og 89.000 kroner i Simcorp.

Også sundhedsminister Ellen Trane Nørby har en del aktier. Privat ejer hun for 160.000 kroner i Vestas-aktier, mens hun igennem sine pensionsordninger har for 1,04 millioner kroner yderligere i Vestas, 111.000 kroner i A.P. Møller Mærsk og 237.000 kroner i Novo Nordisk.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Anders Samuelsen, justitsminister Søren Pape Poulsen og finansminister Kristian Jensen har ingen privatøkonomiske interesser.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen skriver i en skriftlig kommentar til Berlingske:

»Der er fuld åbenhed omkring mine private aktieinvesteringer, og alle og enhver kan gå på regeringens hjemmeside og se, at jeg har aktier i en række virksomheder. Det har jeg haft i flere år, og jeg har altid været åben omkring det som minister, og jeg mener selvfølgelig, det er foreneligt med mit hverv som minister. Jo flere der investerer i danske aktier jo bedre for samfundet.«