Erhvervslivet kritiserer Brian Mikkelsens »græshoppe«- udtalelse

En kommentar fra de Konservatives Brian Mikkelsen omkring østeuropæiske arbejdere vækker undren og kritik fra flere af landets erhvervsorganisationer.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi kan ikke have en græshoppemodel, hvor nogle græshopper, i dette tilfælde østeuropæere, hopper ind på marken, suger al energi ud og derefter hopper videre til næste mark,«.

Sådan lød det fra de Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen (K), til Berlingske Nyhedsbureau tirsdag, efter det var kommet frem i Politiken, at antallet af østeuropæere, der modtager danske børnepenge i Danmark, er fordoblet over en periode på fire år.

Men udtalelsen er »uheldig« og »negativ«, siger flere af landets erhvervsbosser til Politiken fredag.

Administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, mener, udtalelsen er uheldig, fordi der er tale om mennesker, der yder en indsats, der kan gavne velfærden.

»Billedet med græshopper er en uheldig allegori, som jeg aldrig selv ville bruge. Den har en tone af noget negativt, for græshopper er en af de kendte plager. Og udenlandsk arbejdskraft er ikke en plage«, siger Lars Storr-Hansen, der får opbakning fra sin pendant i Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen.

»Danmark er fuldstændig afhængig af, at veluddannede mennesker fra andre lande har lyst til at komme til Danmark og arbejde. Derfor skylder vi dem naturligvis også at behandle dem ordentlig og omtale dem ordentligt. Så enkelt er det«, siger han.

Brian Mikkelsen forklarer til Politiken, at der ifølge ham skal gøres op med »græshoppemodellen«, hvor man kan modtage sociale ydelser uden at bidrage til fællesskabet.

»Man skal ikke kunne være i Danmark i en kortere periode og få af de ydelser, der er. Det har ikke noget at gøre med, hvordan man karakteriserer mennesker. Vi har en skatteyderfinansieret model i det danske samfund, hvor man betaler skat og kan trække på ydelser i perioder. Men vi kan ikke have et værn om vores velfærdssamfund, hvis man ikke sikrer, at de betaler skat gennem hele livet, for så bryder det sammen«, siger Brian Mikkelsen til Politiken.

Den konservative politiker understreger, at han aldrig har haft til hensigt at karakterisere østeuropæere som græshopper.

»Hvis det bliver opfattet på den måde i forhold til østeuropæiske arbejdere, er det for barske ord. For jeg vil gerne have østeuropæiske arbejdere til Danmark,« siger Brian Mikkelsen.