Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Murermestre og mekanikere bliver ofte skudt i skoene, at de ikke opretter nok praktikpladser til eleverne på erhvervsskolerne, som dermed går i stå med deres uddannelse. Men en analyse fra Undervisningsministeriet viser nu, at en del af eleverne i praktikkøen heller ikke gør sig de store anstrengelser for at få en læreplads.
Hver anden elev i en undersøgelse har svaret, at det er mere end to uger siden, at de har kontaktet en virksomhed enten på skrift, per telefon eller ved at møde op personligt, og for hver fjerde er det mere end en måned siden, at de sidst opsøgte en potentiel praktikplads.
Ifølge Mie Hovmark, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, skyldes tallene, at eleverne har søgt praktikmarkedet tyndt for lærepladser, og at de ganske enkelt ikke kan gøre mere, end de gør.
»Eleverne er bestemt opsøgende nok, men på et tidspunkt når man bare til et punkt, hvor der ikke er flere lærepladser at søge,« siger hun.
Mie Hovmark påpeger, at over halvdelen af de adspurgte elever svarer, at de har søgt praktikplads hos virksomheder, som endda ikke har slået stillinger op.
»52 procent af eleverne har sendt uopfordrede ansøgninger, som de har fået afslag på. Det viser et engagement for at ville fuldføre sin uddannelse og et mod til at turde opsøge og byde sig til hos en virksomhed, som ikke engang selv har søgt en praktikant,« siger Mie Hovmark.
Den opsøgende vej er da også den rigtige vej at gå, hvis man som elev brænder for at komme i lære hos en virksomhed, mener formanden.
»Det er vigtigt, at vi kommer ud og viser, at vi brænder for de fag, vi er ved at uddanne os inden for. Derfor er det bedst, hvis eleverne møder op hos virksomhederne og siger hej - jeg vil gerne søge en læreplads her, frem for at virksomhederne skal tage ud på skolerne og sige, at de mangler praktikanter,« siger Mie Hovmark.