Erfaren SFer genopstiller til EU-Parlamentet

Efter fire årtier i politik mener SF's Margrete Auken, at hun stadig har en del at byde på.

Foto: Claus Bech

Den erfarne stemmesluger Margrete Auken (SF) går efter at blive valgt for fjerde gang og stiller op til valget til EU-Parlamentet i 2019.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

»Jeg vover ikke at forlade politik og læne mig tilbage, når jeg faktisk har chancen for at fortsætte på den ubestridt vigtigste politiske arena. Det er her de helt store kampe om klima og ulighed skal tages,« siger 73-årige Margrete Auken.

Medlemmerne af SF beslutter ved en urafstemning senere på året, hvorvidt hun skal være spidskandidat.

I SF's partitop er der stor opbakning til beslutningen om, at Margrete Auken genopstiller.

»Hendes store erfaring og brændende politiske engagement er i særklasse. Kampen for grøn omstilling og et mere solidarisk Europa er vigtigere end nogensinde,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr i pressemeddelelsen.

Ved valget i 2014 var hun tæt på at hive et ekstra mandat med. Kun Morten Messerschmidt (DF) og Jeppe Kofod (S) fik flere stemmer ved valget, hvor Auken dog gik 50.000 stemmer tilbage i forhold til 2009.

Hun fik 153.072 personlige stemmer ved parlamentsvalget i 2014.

Det var på et tidspunkt, hvor meningsmålingerne var i bund, da partiet sad i regering med Socialdemokratiet og De Radikale.

Margrete Auken meldte sig ind i Socialistisk Folkeparti 3. oktober 1972. Det var dagen efter, at Danmark havde sagt ja til at gå med i det daværende EF, hvilket hun var imod dengang.

Auken har været folketingsmedlem ad flere omgange mellem 1979 og 2004. Hun er født i Aarhus og er uddannet præst, hvilket hun i sin politiske karriere har lænet sig en del op ad.

Margrete Auken er mor til folketingsmedlem og tidligere miljøminister Ida Auken, der skiftede parti til De Radikale, efter at SF trådte ud af regeringen i 2014.

/ritzau/