Er ytringsfriheden truet, politikere?

Flertallet af danskerne mener ikke, at ytringsfriheden er truet. Omvendt står det til blandt fire udspurgte politikere.

Over halvdelen af danskerne svarer nej til, at ytringsfriheden i Danmark er truet. Det viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten. Men hvad svarer politikerne, når de bliver stillet samme spørgsmål?

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), tilslutter sig flertallet af danskerne - de 52,5 procent - og svarer klart nej.

»Jeg mener bestemt ikke, at ytringsfriheden er truet. Der er nogen, der har prøvet at angribe vores ytringsfrihed, men ytringsfriheden er ikke mindre eksisterende i dag, end den var for en uge siden, for to uger siden og for ti år siden,« siger Trine Bramsen.

Hun henviser til sidste uges terrorangreb på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, som kostede ti af bladets ansatte livet:

»Ytringsfriheden er stærk og så fundamental en del af os som demokrater og vores demokratiske samfund, og den forsvinder ikke bare, fordi der er nogle mennesker, der forsøger at bekæmpe den med usmagelige angreb.«

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), er dog enig med de 41,7 procent af danskerne, som svarede ja og mener, at ytringsfriheden er truet i Danmark.

»Når nogle personer er bange for eksempelvis at lave en tegning, så mener jeg objektivt set, at ytringsfriheden er truet. Men jeg synes da, at den her meningsmåling er positiv i den forstand, at man kan tolke det sådan, at danskerne ikke lader sig true, og at flertallet ikke er bange,« siger hun og understreger, at man altid skal kunne udtrykke, det man vil.

Synspunktet møder opbakning i modsatte side af Folketinget. Her er Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA), ikke det mindste i tvivl om, at ytringsfriheden er truet.

»Man kan jo bare se på, hvad Naser Khader har måttet leve under, hvad medarbejderne på JP/Politikens Hus har måttet leve under. Man kan se på hvad Lars Hedegaard, Kurt Westergaard og Dan Park har været udsat for. Jeg synes ikke, man kan være i tvivl efter at have tænkt over de ting,« fastslår han.

Også de Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K), svarer ja til, at ytringsfriheden er truet.

»Der er mennesker, som er klar til at bruge magt, vold og drab for at forhindre, at andre har deres ytringsfrihed. Det er en kæmpe udfordring for et demokratiet og ytringsfriheden herunder. Men det betyder bare, at vi bliver nødt til at stå skulder ved skulder og holde fast i, at vi vil ytringsfriheden. Den skal ikke trues, og er der nogen, der prøver på det, så skal vi vise og fortælle dem, at det er vi ligeglade med,« lyder det.