Er en kvindelig minister »hysterisk«, når hun skærer igennem?

Kritikken af Mette Frederiksens ledelsesstil er blevet til en kønsdiskussion. Flere politikere er fortørnede over, at ministeren får hæftet betegnelsen »hysterisk« på sig.

Liberal Alliances formand afviser, at embedsmænds kritik af Mette Frederiksen skyldes hendes køn. Det er en afledningsmanøvre, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandlige ministre er handlekraftige, når de anlægger en kontant ledelsesstil og skærer igennem over for deres embedsmænd.

Hvis kvindelige ministre sætter embedsværket på plads, er de hysteriske.

Det er vilkårene på Slotsholmen, mener SF-formand og tidligere transportminister Pia Olsen Dyhr (SF), efter anonyme embedsmænd i Politiken lørdag kritiserer justitsminister Mette Frederiksen (S) for at »eksplodere« og komme med urimelig personlig kritik af sine ministerielle medarbejdere.

»Man skal være opmærksom på, at en minister ikke kun er en kransekagefigur. Hun har brug for, at oplysningerne, hun får, er korrekte, og derfor kan der blive talt i en hård tone,« siger Pia Olsen Dyhr.

»Det kan sagtens være sandt, at Mette Frederiksen har et anstrengt forhold til sine embedsfolk, men der er en tendens til at overdrive kritikken og bruge et andet sprog, når der er tale om kvindelige ledere,« siger SF-formanden, der bakkes op af flere folketingspolitikere i salens venstre side.

Hun får også opbakning fra FTF-formand Bente Sorgenfrey, der selv har været målet for kontante bemærkninger fra Mette Frederiksen ved forhandlingsbordet. Hun er især fortørnet over, at journalisten fra Politiken spørger ministeren, om hun er »hysterisk«.

»At begynde at spørge hende, om hun er hysterisk, er ude af proportioner. Det er et udtryk, der tit klistres på kvinder. Mandlige politikere kan også blive beskyldt for at være lidt hysteriske, men der er noget, der oftere siges om kvinder. Og der lægges mere mærke til deres temperament,« siger Bente Sorgenfrey.

Det argument giver Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen (LA), imidlertid ikke meget for. Han kalder det en afledningsmanøvre, når Pia Olsen Dyhr og andre politikere fra venstrefløjen forsøger at trække fokus væk fra sagens kerne, nemlig kritikken af Mette Frederiksens ledelsesstil.

»Jeg er selv blevet kaldt hysterisk, blandt andet i situationer, hvor jeg har kritiseret journalister i TV. Det har ikke noget med kønnet at gøre. Det handler om, at man skal opføre sig ordentligt over for sine medarbejdere,« siger LA-formanden.

»En minister skal ikke skræmme og ydmyge sine folk. Man kan sagtens give udtryk for, at tingene kan gøres bedre, men man skal opføre sig fornuftigt og tale pænt, også selv om man er sur på medarbejderne. En chef skal ikke miste selvkontrollen,« fastslår han.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, mener heller ikke, at kvindelige ledere bliver diskrimineret i den politiske verden.

»Vi har haft en årrække med så markante kvindelige toppolitikere, at jeg ikke tror, det er rigtigt, at de skulle blive diskrimineret i embedsværket og pressen,« siger han.

Der er også flere eksempler på mandlige politikere, hvis temperamenter har været på kogepunktet.

»Mogens Lykketoft blev kaldt hysterisk og hidsig, da han var finansminister. Han kunne være meget hård ved embedsmændene. Og det blev ikke anset for at være et plus, fordi han var en mand,« påpeger Thomas Larsen.