Er du dansker eller er du EU-borger?

Christina Egelund (LA) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto

Hvis jeg spørger dig, hvilken nationalitet du har – hvad vil du så svare? Jeg gætter på, at du vil svare ”dansk”. Det vil jeg også selv.

Danmark ligger selvfølgelig i Europa, og Danmark er medlem af EU, men jeg vil ikke svare, at jeg er ”europæer” eller ”EU-borger”. Nej, for Danmark er jo et selvstændigt land.

Derfor undrer det mig meget, at det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose, har foreslået at udstyre samtlige 500 millioner EU-borgere med et fælles europæisk identitetskort. Vi har vores CPR-register her i Danmark, og vi har vores sygesikringskort, og det fungerer udmærket.

Lad mig lige understrege, at jeg er varm tilhænger af EU-samarbejdet i sin oprindelige form – et samarbejde mellem selvstændige nationer om fred, frihed og frihandel.

Men jeg mener, at EU i dag breder sig stor og mægtig ud over alt for mange områder, som intet har med fred og frihandel at gøre. Et EU-identitetskort vil blot være endnu et skridt mod det Europas Forenede Stater, som borgerne slet ikke ønsker.

Desuden mener jeg som liberal, at vi i forvejen har alt for meget overvågning og registrering. Et EU-identitetskort vil blot gøre ondt værre.

Det er klart, at vi skal bekæmpe snyd og svindel. Men det skal vi altså ikke gøre ved at genere samtlige lovlydige mennesker, der tilfældigvis bor i et land, der er medlem af EU.