»Er det så ikke lidt overdrevet at gå ud og sige, at det er barnligt?«

Politikerne på Christiansborg krydser i dag klinger i folketingssalen ved 1. behandlingen af regeringens finanslovsudspil. Vi har samlet dagens bedste og vigtigste citater. Der er blandt andet både Laudrup- og Jesper Olsen-referencer.

Finanslovsdebat i folketingssalen - 1. behandling af forslag til finanslov for finansåret 2017. Anders Samuelsen (LA) og finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V). (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

En Michael Laudrup'sk genialitet eller en Jesper Olsen'sk tilbagelægning?

En hårfin grænse mellem millioner og milliarder.

Og Lars Løkke Rasmussens udfordring udkrystalliseret i en hurtig ordveksling mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Jo, den traditionsrige 1. behandling af regeringens finanslovsforslag har i dag budt på flere verbale højdepunkter og en række centrale politiske markeringer og indrømmelser.

Vi giver dig overblikket (der også indeholder en hel del mudderkast) gennem 17 citater  og en lang række tweets fra dagen lige her. Vi starter med Pia Kjærsgaard og en opfordring til ikke at gå i panik.

For debatten var ikke engang startet, da Folketingets formand Pia Kjærsgaard måtte opfordre folketingsmedlemmerne til ikke at gå i panik. Om de rent faktisk var på randen af panik, skal være usagt. Men vi tror det ikke, trods alt. Problemet omhandlede en afstemning.

CITAT 1: »Vi tager det lige stille og roligt. Ingen grund til panik,« lød det ikke desto mindre fra den tidligere DF-formand, der havde brugt de første minutter på en række praktisk ting.

Infight også på Twitter

1. behandlingen af finanslovsudspillet er bygget op således, at partiernes ordførere hver får op til 10 minutter til at holde en ordførertale, der derefter kan udfordres af de øvrige partier med en spørgsmålsrække, der må tage op til 45 minutter.

Partiernes udpegede ordførere indtager talerstolen efter partistørrelse, hvorfor Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, fik lov at sætte debatten i gang.

Det gjorde han blandt andet med en kritik af regeringens bebudede topskattelettelser - og med en stikpille til Liberal Alliance.

CITAT 2: »Hvad kan der ikke ske, når hr. Anders Samuelsen og dennes rådgivere fra Saxo Bank kommer i audiens hos statsministeren?,« spurgte Engelbrecht.

Socialdemokraterne er blevet kritiseret for i år ikke at have fulgt traditionen og fremlagt deres bud på et alternativt finanslovsudspil. Det plejer et parti med statsministerambitioner at gøre, lyder kritikken fra Venstre. Og for at imødegå den kritik, kom Benny Engelbrecht i sin tale med sit partis tre prioriteter til såvel finanslov og 2025-plan.

CITAT 3: »Danmark skal i 2025 være dygtigere, rigere og mere retfærdigt.«

Om det fik Venstre-kritikken til at forstumme? Nej. Og på Twitter duellerede socialdemokrater og Venstre-folk ivrigt om det manglende S-finanslovsforslag.

Først to gange Venstre-kritik:

»Simpelthen useriøst at S som landets største parti ikke magter at fremlægge forslag til finanslov, men kun gider kritisere alle andre #dkpol.«

Men Venstre er bare desperate, lød det fra blandt andre Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen - også på Twitter:

»Siger en hel del om desperationen i Venstre #dkpol #ftlive.«

»Vi skal lige bede om lidt ro«

Og som det sig efterhånden er kutyme, når Pia Kjærsgaard sidder i formandsstolen under en folketingsdebat, så var der også i dag behov for at irettesætte lidt for tale-ivrige folketingsmedlemmer.

I dag faldt Pia Kjærsgaards hammer allerede inden, der var gået en time af debatten:

CITAT 4: »Vi skal lige bede om lidt ro. Det kan ikke nytte noget, at ordføreren ikke kan høre, hvad der bliver spurgt om. Så vi skal lige bede om lidt mere ro nede til højre for mig,« lød det fra formandsstolen, hvor Pia Kjærsgaard allerede havde irettesat en lidt for uformel tiltaleform.

Selvom der blev skudt med skarpt fra Venstre om Socialdemokraternes manglende finanslovsforslag, kom der alligevel en lille nyhed ud af Benny Engelbrecht, da han var på talerstolen. I modsætning til Venstre vil Socialdemokraterne nemlig gerne fastfryse boligskatten frem til 2025, afslørede han.

I Venstres plan er der kun indregnet et skattestop frem til 2020.

CITAT 5: »Vi står forsat ved tilbud om en fastfrysning af boligskatten frem til 2025, som vi gav Lars Løkke Rasmussen i valgkampen. Vores standpunkt er det samme.«

Det vil koste 3,9 mia. kr. at forlænge skattestoppet på boligskatten frem til 2025. Fastfrysningen handler i øvrigt kun om den ene boligskat, nemlig ejendomsværdiskatten. Grundskylden er ikke en del af Socialdemokraternes løfte.

»Den der sover synder ikke«

Det var ikke kun på Twitter, at Venstre og Socialdemokraterne duellerede hårdt på ord.

Også i folketingssalen var der intens ordkrig mellem de to partier.

Sidstnævntes politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, havde følgende svada til Benny Engelbrecht:

CITAT 6: »Sidste år var der nogle stykker, der gjorde os lidt lystige over, at det kongelige danske socialdemokrati fremlagde en plan uden tal udover sidetal og årstal. Det har man så forsøgt at imødegå i år ved at komme med det, ordføreren kalder en mere simpel plan. Jo tak, en såkaldt ikke-eksisterende plan ud fra devisen om, at den der sover synder ikke.«

Og da Benny Engelbrecht havde svaret, kom samme Jakob Ellemann-Jensen med følgende respons på det, han tydeligvis synes, var et for dårligt svar:

»Jeg medgiver, at det var et langt indlæg. Derfor forstod ordføreren tilsyneladende ikke mit spørgsmål. Det beklager jeg.«

DF ser regeringens forslag som et idekatalog

Så var turen kommet til Dansk Folkepartis ordfører, finansordfører René Christensen.

Han hilste det, han kaldte en »lille, moderat offentlig vækst« i regeringens 2025-udspil velkommen.

Han afviste topskattelettelser - uden dog at være ultimativ.

Og så gjorde han det klart, at det vigtigste for Dansk Folkeparti i forhold til 2025-forhandlingerne er at stoppe den ikke-vestlige indvandring, der ifølge René Christensen er en »bombe under vores velfærdssamfund«. DF kræver permanent grænsekontrol, lød det nok engang fra René Christensen:

»Vi ser regeringens forslag som et idekatalog,« sagde René Christensen, der glædede sig til et »vigtigt efterår« i #dkpol og gjorde det klart, at DF ville gå ind til 2025-forhandlingerne med et »åbent sind«.

Rundt omkring blev der hurtigt lagt mærke til ordet idekatalog. Blandt andre tidligere justitsminister, Socialdemokraternes Morten Bødskov:

»Jeg synes ikke, der er noget, der er barnligt i politik«

Og så nåede vi til det punkt i debatten, hvor Lars Løkke Rasmussens problemer med to af sine støttepartier og muligheden for at nå en blå 2025-aftale blev skåret ud i pap.

Vi stiller her om til en ordveksling mellem Liberal Alliances Ole Birk Olesen og Dansk Folkepartis René Christensen:

CITAT 7: Ole Birk Olesen: »Jeg kender hr. René Christensen som en rolig og fornuftig mand, som jeg er helt tryg ved at forhandle finanslov med. Men hr. René Christensen har også partifæller, som er mere over i hedspore-segmentet. De er meget fortørnede over, at LA gerne vil have mindst 2,5 mia. kr. til at lette topskatten. I lyset af, at DF har været ude med krav om, at der skal bruges 35 mia. kr. mere på offentligt forbrug frem mod 2025, synes hr. René Christensen så, at det er helt vanvittigt af LA at bede om 2,5 mia. kr. til LAs mærkesag?«

CITAT 8: René Christensen: »Man kunne godt svare ja. Men når nu spørgsmålet bliver stillet så pænt, så vil jeg sige: Nej, det er ikke fuldstændig vanvittigt. Men når man kigger på de udfordringer, vi står over for, så er det ikke det, der bliver efterspurgt. Topskatten står simpelthen ikke på vores liste.«

CITAT 9: Ole Birk Olesen: »Set i lyset af, at DF kræver 35 mia. kr. mere til offentligt forbrug, og man skal sætte sig om et forhandlingsbord, hvor der sidder et andet parti, der gerne vil have 2,5 mia. kr. mere til det partis mærkesag, er det så ikke lidt overdrevet at gå ud og sige, at det er barnligt?«

CITAT 10: René Christensen: »Jeg synes ikke, der er noget, der er barnligt i politik. Partierne kan ønske sig det, de ønsker. Men den demokratiske proces er jo, at når man går ind i et forhandlingslokale, så er det et forhandlingslokale. Og hvis alle stiller sig med armene over kors og kun går derind, hvis man er sikker på resultatet, så er der ikke noget at forhandle om, og så kan vi aldrig møde hinanden.«

Radikal boligskat-jubel

Kort før frokostpausen handlede debatten i folketingssalen så igen om boligskatter.

De Radikales Morten Østergaard ville med egne ord have spurgt til noget andet, men emnet (Dansk Folkepartis holdning til skattestoppet på boliger) var for interessant, lod han forstå.

Er DF og René Christensen enig i, at man kan skabe større tryghed for landets boligejere, end det skattestop, DF har »stået vagt om siden 2001«, ville Østergaard vide.

CITAT 11: »Der er ingen tvivl om, at skattestoppet nok har overlevet sig selv. I en lang periode har det virket efter hensigten, men i forhold til grundskylden må man sige nu, at det er løbet løbsk,« sagde René Christensen.

En udtalelse, der skabte radikal jubel på Twitter:

...Og så nåede vi til Laudrup og Jesper Olsen

Efter frokost var det blevet Venstre og finansordfører Jacob Jensens tur til at gå på talerstolen.

Han indledte med at kvittere for både DF, LA, K og de Radikales modtagelse af regeringens 2025-planen. Delvist også Socialdemokraterne, om end Mette Frederiksen og co. også fik en V-røffel for at stille sig i hjørnet og kritisere.

I værktøjskassen med retoriske greb valgte Jacob Jensen derefter at gøre brug af fodboldmetaforerne.

CITAT 12: »Dem på min alder vil kunne huske den navnkundige fodboldkommentator Svend Gehrs, da han i forbindelse med VM i Mexico i ’86, da vi spillede mod Uruguay, sagde: ’Det er genialt, det der’,« sagde Jacob Jensen.

Og så begav han sig til at beskrive – til Jakob Ellemann-Jensens store og tydelige begejstring nede i salen - hvordan Michael Laudrup drev gæk med forsvarsspillerne og målmanden fra Uruguay og scorede et mål, der »sikrede Danmark en sejr af historiske dimensioner«, som Jacob Jensen fra talerstolen svang sig op til.

CITAT 13: »Det var modigt at Laudrup at drible uden om de her forsvarsspillere. Det var svært. Han skulle holde balancen. Det krævede dygtighed. Det krævede mod. Og overblik. Jeg kan godt se nogle paralleller til det, vi har gang i her. Jeg synes faktisk, det er genialt det der, der ligger på bordet,« sagde Jacob Jensen.

Socialdemokraternes Jesper Petersen var dog ikke lige så imponeret over 2025-planen:

CITAT 14: »Befolkningens modtagelse af planen minder mere om en Jesper Olsen-tilbagelægning, der førte til et spansk mål i 1-5-nederlaget,« sagde Jesper Petersen og fortsatte dermed – til Jacob Jensens store begejstring – i fodboldjargonen.

Østergaards bedste dag i årevis

Lidt senere fortsatte de Radikales Morten Østergaard sin begejstring over dagen, efter at også Venstres finansordfører Jacob Jensen sagde, at skattestoppet på boliger »ikke har givet den tryghed som man forventede, det skulle give.

Det førte til Østergaards glæde på Twitter – en glæde, der ikke var blevet mindre på grund af menuen i Snapstinget under frokostpausen:

Millioner eller milliarder?

Liberal Alliances Ole Birk Olesen havde en anelse problemer med forskellen på millioner og milliarder, da han fortalte historien om sidste års LA-finanslovssejr, der førte til en en sænket registreringsafgift på biler.

CITAT 15: »Vi forhandlede med det budskab fra Finansministeriet, at hvis vi sænkede registreringsafgiften fra 180 til 150 procent, ville det betyde et minus i statskassen på 350 milliarder…350 millioner…altså ikke 19 milliarder for registreringsafgift, men noget i omegnen af 18 milliarder…18 millioner…18 milliarder og 650 millioner. Milliarder og millioner, det er store tal,« sagde Ole Birk Olesen.

LAs finansordfører sluttede i øvrigt sin ordførertale med et optimistisk syn på den kommende tids 2025- og finanslovsforhandlinger:

CITAT 16: »Vi forventer gode forhandlinger, og vi synes godt om de meldinger, der kommer i dag på talerstolen fra DF og V. Og vi forventer også gode meldinger fra de Konservative. Vi tror, det vil gå godt, vi er meget optimistiske.«

Efterfølgende fik han af Socialdemokraternes Ane Halsboe-Jørgensen at vide, at det er »forfriskende«, når nogle i Folketinget »tør stå ved det, de mener og tør sige det højt«.

Tja.

LA: Vi vælter regeringen...

Hvis folk troede, at Ole Birk Olesen med den afsluttende bemærkning i sin ordførertale signalerede, at LA måske var på vej mod et 2025-kompromis på topskatten, så manede han den fornemmelse til jorden kort tid efter, da de Konservatives Rasmus Jarlov tillod sig at konkludere, at der nok er en chance for, at de blå partier i løbet af efteråret kan finde sig til rette i en 2025-aftale.

CITAT 17: »Jeg tror hr. Rasmus Jarlov misforstår, at jeg af den grund siger, at vi så freder regeringen. Vi stemmer for alt godt, men vi har indsat en regering med det opdrag, at den skulle sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point. Så selvom der kommer forslag i salen, som vi må stemme for, fordi det er bedre end det, der er i dag, så kan vi godt synes, det ikke er godt nok, og at det ikke lever op til det krav, der var, da regeringen blev indsat,« sagde Ole Birk Olesen og gjorde en hel del for at se stålsat ud.

Rasmus Jarlov selv formulerede det således bagefter på Twitter: