EP-medlemmer vil sikre dansk studenterkørsel

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er forundrede over de EU-regler, der vanskeliggør studenterkørsel i veteranlastbiler.

En dårlig sag for EU og fuldstændig idiotisk.

Sådan lyder dommen fra to danske EP-medlemmer, Christel Schaldemose (S) og Morten Messerschmidt (DF), efter det er kommet frem, at EUs regler om køre- og hviletid for lastbilchauffører spænder ben for danske studenters tradition med at lade sig fragte berusede rundt på ladet af en gammel veteranlastbil.

EUs regler om køre- og hviletid kræver nemlig, at alle lastbiler er udstyret med en såkaldt fartskriver, der registrerer, hvor længe og hvor hurtigt bilen har kørt. Og et sådan apparat er både dyrt og vanskeligt at installere, hvilket ifølge Jyllands-Posten har fået en lang række vognmænd til at søge om dispensation hos Rigspolitiet, mens flere studerende har valgt helt at droppe veteranlastbilerne.

Men så vidt burde det ikke være nået, siger Morten Messerschmidt (DF), der kalder EU-reglerne for »idiotiske«.

»Det er fuldstændig idiotisk, at køre-hviletidsreglerne skal omfatte noget, der kun tæller et par uger om året. Det er lavet for langturschauffører på tværs gennem Europa, ikke for at sætte en stopper for en hyggelig, dansk tradition,« siger Morten Messerschmidt.

Han ser sagen som et godt eksempel på, når EU breder sig ud på områder, man burde holde sig fra.

»Det er typisk EU, at man laver nogen regler, og så laver man ingen undtagelser. Det spreder sig som ringe i vandet, og flere bliver påvirket ud i det absurde,« siger Morten Messerschmidt, der også sender en bredside mod de danske myndigheder i form af Justitsministeriet og Rigspolitiet.

»Nogen gange må man gerne tænke lidt ud af boksen og bruge sin snusfornuft til at tolke reglerne. Jeg synes egentlig bare, at man skulle fastholde, at de her regler ikke omfatter studenterkørsel og så afvente at se, om EU ville komme med en åbningsskrivelse. Det ville være fuldstændig absurd og udstille EU selv,« fastslår Morten Messerschmidt.

Også hos Socialdemokraterne undrer man sig over reglerne. EP-medlem Christel Schaldemose (S) har skrevet et brev til den ansvarlige kommissær på området, Violeta Bulc, hvor hun fastslår, at er en »dårlig EU-historie«, såfremt man ikke giver dispensation.

»Det er en super ærgerlig og dårlig EU-historie, hvis det er EUs skyld, at det ikke er muligt for gymnasie-studenterne at fejre deres eksamen, som de har gjort i årtier,« står der i brevet.

Hun opfordrer kommissionen til at lave »en national undtagelse« på området og henviser blandt andet til svenskernes undtagelse for grænseværdierne for kanel i deres »kanelbullar«.

Rigspolitiet har mandag oplyst, at man i øjeblikket behandler dispensationsansøgninger fra en række vognmænd, der gerne vil fritages for kravet om en fartskriver.