EP-medlemmer parate til opgør med rigid lufthavnskontrol

Medlemmer af Europa-Parlamentet fra Dansk Folkeparti og de Radikale er parate til at sætte fokus på den omstændige sikkerhedskontrol i lufthavnene, efter topchefen i Københavns Lufthavne har meldt ud, at han synes, sikkerheden er gået for vidt.

Topchef for Københavns Lufthavne Thomas Woldbye advarer i Berlingske Business om, at de mange sikkerhedsregler er gået for vidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De oplever det selv uge efter uge, når de skal flyve fra København til Bruxelles og retur igen, og nu erklærer flere europaparlamentsmedlemmer sig parate til at vende lufthavnenes sikkerhedsprocedurer i EU-regi.

Medlem af Europa-Parlamentet for de Radikale Morten Helveg Petersen (R) oplever selv den massive kontrol som generende.

»Det er til kolossal gene for os alle sammen, jeg tør slet ikke tænke på de antal mandetimer og mandeår, der går med, at vi alle samme skal igennem det ene og det andet og så det tredje sikkerhedstjek. Men når lufthavnscheferne for deres side synes, at det er overdrevent, kan der være gode grunde til at kigge på det,« siger Morten Helveg Petersen.

Sikkerheden er gået for vidt

Topchef for Københavns Lufthavne Thomas Woldbye advarer i fredagens Berlingske Business om, at de mange sikkerhedsregler er gået for vidt, og at mange af reglerne reelt set ikke har styrket sikkerheden.

Morten Helveg Petersen medgiver, at man i sin iver efter at ville forhindre terror og andet kriminalitet i luftrummet kan have reageret for hurtigt.

»Jeg synes, det er et eksempel på, hvad der også kan ske, når vi bliver mødt af de her forfærdelige begivenheder og terrorangreb. Så kan der gå paniklovgivning i den, hvor politikere begynder at lovgive uden at vurdere, om det har den effekt, det skal have,« siger det radikale EP-medlem og erklærer sig parat til at »sparke bolden videre« i EU-regi.

Også i Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet deler man bekymringen. Europaparlamentsmedlem Anders Vistisen (DF) mener, at EU bør tage initiativ til et lave et grundigt eftersyn af alle de eksisterende regler.

»Også for at tjekke om reglerne bliver fortolket ens. Vi ved, at man i nogle lufthavne skal smide skoene, mens de kan blive på andre steder. Det skaber ikke tryghed, hvis man oplever, at reglerne bliver fortolket forskelligt fra sted til sted,« siger Anders Vistisen.

Han peger samtidig på, at ny teknologi bør overflødiggøre mange af de gamle regler.

»Noget af det nye er kemikaliescannere, der kan vurdere, om man eksempelvis har været i kontakt med krudt, og med de scannere kan man måske fjerne andre procedurer. Jeg tror, man har været god til at implementere nye regler og knap så god til at tjekke, om de gamle regler blev overflødige,« siger Anders Vistisen.

Begge parlamentsmedlemmer fortæller, at de igennem deres respektive grupper har taget initiativ til, at Europa-Kommissionen skal kigge på reglerne.